Nyheter

26 mars, 2024

Göteborgs dans- och teaterfestival fyller 30 år och firar med ett jubileumsprogram sommaren 2024

I år firar Göteborgs dans- och teaterfestival 30 år! Det blir en festival med dans, cirkus, performance, teater och musik...

26 februari, 2024

Nobelpristagaren Anne L’Hullier inviger Vetenskapsfestivalen

Den 16 april inviger fransk-svenska Nobelpristagaren Anne L’Hullier Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Hon kommer att presentera sin forskning inom attosekundfysik och...

13 februari, 2024

Om spännande processer och utforskande av material med Camilla Boström och Olof Marsja

Det blev ett inspirerande samtal med de två Stenastipendiaterna Camilla Boström och Olof Marsja om allt från internationella streatart-festvialer till...

13 februari, 2024

Bokrelease och scensamtal om Barns och Ungas livsvillkor 27 februari 

I forskningsprojektet Barns och ungas livsvillkor finansierat av Stenastiftelsen presenteras nu det första projektet i boken Mellan resignation & framtidstro den 27 februari i Göteborg.

12 februari, 2024

Lyckad satsning på SII-Lab

Med Stenastiftelsens donation till Chalmers som bas har visionen om en ledande svensk och internationell forsknings- och innovationsmiljö realiserats. Stena Industry Innovation Lab invigdes 2018 och har därefter utvecklats till ett innovationslabb av världsklass placerat på Chalmers Campus Lindholmen.

31 januari, 2024

Dubbla galor för Alicia Vikander Filmlabb

Det blev en festlig galaföreställning på Stora Teatern då Alicia Vikander medverkade vid visning av filmer gjorda av eleverna på Lundenskolan, Jättestensskolan och Torslandaskolan.

19 januari, 2024

Stenastiftelsens miljonstöd till resestipendier på masternivå

Under 2023 delade Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur ut resestipendier till 38 studenter på masternivå för att ge dem möjlighet att genomföra examensarbeten på utländska universitet och skapa internationella kontakter.

22 december, 2023

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg

Världsstjärnan Anne Sofie von Otter blir Artist in Residence och kommer jobba med operastudenterna vid Högskolan för scen och musik under läsåret 2024-2025. Programmet med totalt tre nya gästlärare genomförs med stöd från Stenastiftelsen på 1,8 miljoner kronor.

15 december, 2023

Baletten Romeo och Julia sätts upp för unga dansare och musiker

2024 fyller Svenska Balettskolan 75 år och firar med en ny uppsättning av den klassiska baletten Romeo och Julia till Sergej Prokofievs musik. Stenastiftelsen stöttar projektet med 1,25 miljoner kronor.

13 december, 2023

The Future of Migration årets tema för Nobel Week Dialogue

Forskare, tänkare och experter från hela världen hade samlats för att lyssna på föreläsningar och diskutera kring det högaktuella ämnet framtidens migration.

6 december, 2023

Festlig stipendiatkväll och välbesökt vernissage

Det blev en festlig kväll första fredagen i december med de sex Stenastipendiaterna, följt av en mycket välbesökt invigning av Camilla Boströms och Olof Marsjas utställningar på Göteborgs konstmuseum dagen efter.

13 november, 2023

Stöd till forskning om personer med sällsynta diagnoser

Kunskapen behöver öka om personer med en sällsynt diagnos och intellektuell funktionsnedsättning. Projektet, som leds av Ann Nordgren, syftar till ett bättre omhändertagande, bl a med hjälp av AI.