Hemsidan innehåller ett gediget material från vår verksamhet t.ex. foton, bidrag och pressmeddelanden m.m.
Forskningsbidrag
Forsknings-bidrag
Stiftelsens satsningar på forskning inom innovation, teknikutveckling och humaniora ger stora avtryck.
Högklassig invigning av Vetenskapsfestivalen tack vare stöd från Stenastiftelsen - Karen Douglas årets huvudtalare 2023
Pågående projekt
Vetenskapsfestivalen
Vetenskaps-festivalen
Stöd från Stenastiftelsen gör det möjligt för Vetenskapsfestivalen att bjuda på högkvalitativa och påkostade invigningar – år 2023 med den världsledande brittiska forskaren Karen Douglas som huvudtalare. Temat för presentationen är Konspirationsteori.
Den Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Genom lättillgänglig och kreativ kommunikation kring vetenskap vill man skapa positiva attityder till forskning och vetenskap och uppmuntra till högre studier. Festivalen är till för alla och särskilt de unga. Det gäller också invigningen. Därför är hälften av biljetterna till invigningen vikta för gymnasieungdomar.
Tre tvärvetenskapliga forskningsprojekt delar på drygt 42 miljoner kronor i anslag när Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur beslutar om utdelning inom ramen för sin satsning på barns och ungdomars livsmöjligheter. Stiftelsen vill se innovativ forskning som kan bidra till att motverka sociala förutsättningars inverkan på individers utvecklings- och livsmöjligheter. Alla forskningsprojekten kommer att drivas av forskare vid Göteborgs universitet och löpa under 4-5 år.
Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har donerat 50 miljoner kronor till uppförandet av ett interaktivt visualiseringslabb på vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Med utgångspunkt i vetenskaplig data kan besökare utforska hur digitalisering, visualisering och artificiell intelligens kan skapa hållbara lösningar på de samhällsutmaningar som finns. Laboratoriet är det första i sitt slag i världen och invigdes i mars 2022.
Efter en ryggmärgsskada, som kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning med understödd andning, förändras livet inte bara för den drabbade utan också för de närstående mycket påtagligt. Varje år skadas och insjuknar cirka 55 personer i Västra Götalands Regionen. På riksnivå är motsvarande siffra 200-300 personer.
Chalmers har tack vare donationsmedlen från Stenastiftelsen kunnat anpassa lokaler, bygga upp infrastruktur, investera i teknisk utrustning och datorkapacitet samt möjliggöra projektledning för forskning, innovationsprojekt, utbildning och demonstration. Satsningen går under namnet Stena Industry Innovation Lab (SII-Lab).
Stenhuset kompletterar Ågrenskas befintliga verksamhet och är en plattform för utökad, långsiktig forskning och utveckling av vård, boende och behandlingsformer för personer med en sällsynt diagnos.
Stenhuset gör det möjligt att erbjuda personer med särskilda behov utökad och bättre anpassad verksamhet, samt skapa nya kunskaper genom utökad forskning
Avslutat projekt
Nobel Week Dialogue
Nobel Week Dialogue är en dag av föreläsningar och diskussioner med forskare och tänkare från hela världen och anordnas årligen under Nobelveckan, vartannat år i Göteborg. År 2021 ägde eventet rum fysiskt på Svenska Mässan i Göteborg och digitalt genom livestreamning.
Nobel Prize Museum lanserade ett nytt turnerande koncept under sommaren 2021. Turnén ska pågå under flera år med premiär i Göteborg och då i ett samarbete med Universeum.
Stenastiftelsens ledord för alla satsningar är lärande, motivation och kreativitet. De ligger också till grund för de donationer som har gjorts. Inom forskningen har stöd givits till innovation, teknikutveckling och entreprenörskap men också till banbrytande tvärvetenskapliga projekt inom medicin, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Stiftelsen vill särsklit skapa förutsättningar för projekt med en disciplinöverskridande profil. Det handlar om att våga satsa även på det okända och på så sätt driva utvecklingen framåt.
Exempel på stora forskningsprojekt är Stena Industry Innovation Lab (Sii-Lab) på Chalmers, ett visualiseringslab på Universeum (VisLab), uppbyggnaden av Ryggmärgsskadecentrum på Sahlgrenska, utbyggd verksamhet på Ågrenska, verksamhet för barn med sällsynta diagnoser, samt skapandet av Mattecenter Hjärna och Lärande. Vidare ett stort pågående projekt rör Barn och Ungas livsmöjligheter.