Vislab

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har donerat 50 000 000 kronor till uppförandet av ett interaktivt visualiseringslabb på vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Med utgångspunkt i vetenskaplig data kan besökare utforska hur digitalisering, visualisering och artificiell intelligens kan skapa hållbara lösningar på de samhällsutmaningar som finns. Laboratoriet är det första i sitt slag i världen och invigdes i mars 2022.

Utbyggnaden av Universeum är nu klar

Den 5 juli öppnar Wisdome Göteborg – Sveriges största visualiseringsdom – en gemensam farkost för 150 personer in i forskningsdata. Här ska komplex vetenskap med omslutande 3D-upplevelser i 8K-upplösning göras tillgänglig för alla. Domen bjuder på äventyr men också på en miljö för lärande och forskning.

Wisdome är den sista delen av en utbyggnad av Universeum som påbörjades 2019. En annan del av skapandet av nästa generations vetenskapscenter är visualiseringslabbet Vislab, som invigdes 2022. Satsningen möjliggjordes av ett bidrag från Stenastiftelsen på 50 MSEK.

I Vislab får människor tillgång till och kan laborera med forskningsdata med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken. I visualiseringslabbet får barn och vuxna möjlighet att skapa sina egna expeditioner i datan, som en forskande upptäcktsresande på jakt efter frågor och svar om till exempel rymden, klimatet och stadsutveckling. Här kan man ta del av andras kunskaper och erfarenheter samtidigt som man skapar egna.

Madeleine Olsson Eriksson berättar om satsningen på Universeum

Spela videoklipp

Fakta

Donation: 50 000 000 kronor
Ambition: Stödja betydelsen av livslångt lärande och möjligheten till utforskning och förståelse av världen genom naturvetenskap och teknik.

I media

DI Weekend – Stenamiljoner till Universeum

Göteborgs Posten: Universeum öppnar världens första visualiseringslabb

Dagens Industri: Stenastiftelsen plöjer ned 50 miljoner i Universeum

Turismnytt: Stenastiftelsen donerar miljoner till nytt visualiseringslabb på Universeum

Folkbladet: Visualisering till fler

Pressmeddelande

2023-06-28 – Pressmeddelande från Universeum

2022-03-22 – Pressmeddelande från Stenastiftelsen

2019-04-05 – Pressmeddelande från Stenastiftelsen

2019-04-08 – Från Visualiseringscenter C

Foton

Länkar

Universeum.se

Stenastiftelsens bidrag

Artiklar

 • Universeum öppnar ett publikt visualiseringslabb

  Digitalisering och AI förändrar förutsättningar, sammanhang och form för utbildning och kunskapsbildning för individer och samhällen. Lärandet är i centrum när visualiseringstekniken tillgängliggör en stor mängd vetenskaplig öppen data, som kommer att visas i den planerade visualiseringsdomen på Universeum men det krävs också ett publikt visualiseringslabb. För byggnation av fysisk miljö, införskaffandet av teknik och utveckling av innehåll till denna miljö liksom för robusta visualiseringsbord och installationer som driftsätts i det publika visualiseringslabbet, har Stenastiftelsen donerat 25 miljoner kronor. Vidare donerar stiftelsen 25 miljoner kronor som delfinansiering av den planerade tillbyggnaden av Universeum, där tanken är att placera ett större labb med ett flertal stationer.
  År: 2019
  Donation: 50 000 000 kr
  Invigningen av Vislab ägde rum den 18 mars 2022
  Mer om invigningen

  Läs vidare