23 juni 2014

Premiärvisning av utställningen Hav av minnen: i rörelse

inbjud

Många hade samlats för att få en förhandstitt på utställningen Hav av minnen: i rörelse, som kommer att visas på Sjöfartsmuseet under sommaren och hösten. I museets vackra minneshall med fartygsmodeller och fantasiskapande galjonsfigurer på väggarna förs besökaren in i en värld av stormande hav, förlista skepp och sjömännens berättelser.  Och för första gången kan besöken själv påverka utställningens innehåll genom interaktion via infrarött ljus och kameror. Havet är i rörelse, än är det spegelblankt än rullar vågorna höga. Vädret och årstiderna skiftar.

båt

Det var med stolthet Sjöfartsmuseets chef Björn Varenius smyginvigde utställningen. Han berättade att den var ett samarbetsprojekt mellan museet, Chalmers Tekniska Högskola och konstnären och ingenjören Frieder Weiss. Han riktade också ett särskilt tack till Stenastiftelsen och dess ordförande Madeleine Olsson Eriksson för donationen på 350 000 kronor. Utan den hade det varit svårt att genomföra utställningen.

20140618_001_01D_087

Foto: Kristian Målbakken

Professor Peter Apell, prefekt för institutionen för teknisk fysik vid Chalmers Tekniska Högskola, talade om samarbetet mellan Chalmers och Sjöfartsmuseet där projektledaren Oscar Aschan och utställningschef Emma Having spelat en stor roll.  Emma Having  berättade i sin tur om idén med utställningen och arbetet bakom den. Den nya utställningstekniken kommer att utvecklas och redan till hösten kommer fler nyheter, lovade hon.

gruppbild

Från vänster professor Peter Apell, projektledare Oscar Aschan, Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson, Stiftelsen Göteborgs Sjöfartsmuseums ordförande Oscar von Sydow, Sjöfartsmuseets chef Björn Varenius

Fler nyheter