Kulturstipendiater   År: 2018  

SOFIE ASPLUND

”Att vara enkel är det som är svårast av allt. Hitta kärnan, skala av allt onödigt och sjunga med sin egen röst. Det är dit jag vill nå.”

Den lyriska sopranen Sofie Asplund har redan hunnit att etablera sig som en lysande och mångsidig begåvning. Hon har mött publiken i både opera-, musikal- och konsertsammanhang. Nu är hon, i hård konkurrens, en av de utvalda i Barbara Hannigans internationella samarbetsprojekt för unga sångare och musiker, Equilibrium Young Artists.

Motivering

Sofie Asplund är opera- och musikalsångerska, född i Stockholm, uppväxt på Åland, utbildad i Sverige och sjöng sin första huvudroll som Maria i West Side Story på Göteborgsoperan. Med sin innerliga och kristallklara sopran har hon på Göteborgsoperan utvecklat sina talanger i flera stora operaroller; bland annat det bejublade inhoppet som Susanna i Figaros bröllop och genombrottet som Zerbinetta i Ariadne på Naxos tidigare i år.

För sin virtuositet, lyriska glöd och förmåga att trollbinda publiken med vokala fyrverkerier, tilldelas Sofie Asplund stipendium för 2018 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Sofie i årskatalogen 2018 här.
Intervju: Sara Michaëlsson och Magnus Haglund
Text: Sara Michaëlsson
Fotograf: Peter Claesson