17 december 2024

Välbesökt vernissage

Det blev en välbesökt vernissage då utställningarna av Lena Trapp och Emelie Röndahl, två av Stensastiftelsens kulturstipendiater 2024, invigdes på Göteborgs konstmuseum.

Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum, framhöll det goda samarbetet med Stenastiftelsen och inte minst med årets bildkonstnärer. Han berättade också att Göteborgs konstmuseum har haft över 240 000 besökare i år.

I ett av rummen träder man in i Lena Trapps spännande undervattensvärld. Patrik Steorn beskrev hennes konstnärskap med orden: ”Lena Trapp bygger allkonstverk med skulptur, installation och rörlig bild där det uråldriga möter det högteknologiska. Du har förmågan att se bortom materialens och verklighetens begränsningar, vilket gör det möjligt att gestalta något annat, en mellanvärld som är både drömsk och verklig. Den här världen omsluter besökaren med bilder, former, ljud, ljus och doft. Och du visar att skärmtid kan vara något kreativt!”

Emelie Röndahls ryateknik med de långt hängande trådarna fascinerade publiken. Patrik Steorn lyfte denna ryateknik: ”Emelie Röndahls arbete där hon har skapat en värld av rya, som är långhårig, trasslig och tilltufsad – en hyllning till det vardagliga familjelivet och den sensuella kroppen. Men det ofärdiga intrycket är ett högst medvetet resultat av ett metodiskt arbete, som utmanar traditioner inom konsthantverk och visar att textilkonst är en konstform i sin egen rätt!”

Patrik Steorn tackade konstnärerna för kreativt och stimulerande samarbete, Johan Sjöström, intendent och curator, och hela teamet på konstmuseet. Han vände sig till Selma Olsson Åkefeldt, som är representant för Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur, och tackade stiftelsen för ett fint samarbete.

– Det är en stor glädje att för 28:e året kunna presentera Stenastiftelsens kulturstipendiater inom bildkonstområdet här på Göteborgs konstmuseum, sa Selma Olsson Åkefeldt från Stenastiftelsen, vid vernissagen.

Att tänka nytt 
”Det är en fantastisk tradition att stipendiaterna i konst och form får en utställning, och att de med stipendiet uppmanas att tänka nytt och ta ut svängarna, inte minst när det gäller presentationen. Det gör att vi som institution också behöver utvecklas för att hänga med och det kommer publiken till del som får uppleva spektakulära och generösa utställningar i samtidskonstens framkant. En tradition som stimulerar nytänkande i flera led!, avslutade Patrik Steorn.

Fotograf: Natalie Greppi