9 december 2015

Vernissage 2015

_I5R3118

Stenastipendiaternas utställning tycks bli en stor framgång. När museichef Isabella Nilsson hälsade välkommen var skulpturhallen svart av människor, som satt, stod eller hängde mot väggarna. Två av konstnärerna var där Jonas Dahlberg och textildesignern Malin Bobeck. Den tredje Andreas Eriksson hade tyvärr ingen möjlighet att närvara.

Stenaatiftelsens kulturstpensdiater 2015, (Fotograf Magnus Gotander, Bilduppdraget)

Isabella Nilsson berättade om de tre sinns emellan mycket olika konstnärerna. I Andreas Erikssons omedelbara och samtidigt djupt reflekterande måleri är direktkontakten med den omgivande naturen närvarande på ett självklart, närmast registrerande vis. Hans verk Arsenura Meander, en stor monumental oljemålning, som mäter hela 395 x 380 tog upp hela väggen i den ena kupolen och i en monter visades en ny serie textila verk, miniatyrmålningar och bronsskulpturer.

 

_I5R1988

Stenaatiftelsens kulturstpensdiater 2015, (Fotograf Magnus Gotander, Bilduppdraget)

I en spegelsal, som byggts upp i anslutning till skulpturhallen, visades Malin Bobecks fantastiska ljusemitterande vävar. I taket hänger en lysande skulptur i regnbågens alla färger, påminnande om en fantasiblomma eller en parasoll eller något annat allt efter betraktarens fantasi. Genom att undersöka hur textila vävteknikerkan fungerar ihop med nya, högteknologiska material har hon skapat ett slags interaktiv, tredimensionell textilkonst.

Stenaatiftelsens kulturstpensdiater 2015, (Fotograf Magnus Gotander, Bilduppdraget)

I den andra kupolen rullade Jonas Dahlbergs film, en långsam uppförstorad panorering över en liten speldosa vars inre filmats med makroobjektiv och blivit en stor maskin. På en vägg hängde en ny serie fågelporträtt, på en annan en mörk sluten byggnad. Förskjutningar av skalor och undersökningar av arkitektoniska och psykologiska rum är kännetecknande för hans sätt att arbeta.

_I5R2057

Stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson läste upp motiveringarna till kulturstipendierna, som är på 150 000 kronor vardera, gratulerade stipendiaterna och förklarade utställningen för invigd. Jonas Sjöstedt som kurerat utställningen tackades alldeles särskilt och besökarna fick det glada beskedet att stiftelsens årsbok delades ut vid entrén.

_I5R3149

(Fotograf Magnus Gotander, Bilduppdraget)

Fler nyheter