10 december 2013

Stipendieutdelning 2013

Glädjen stod högt i tak när Madeleine Olsson Eriksson för sjuttonde gången delade ut Stenastiftelsens kulturstipendier. Ceremonin ägde rum i Stenhammarsalen och en fulltalig publik fick ta del av ett fint kulturprogram fyllt av tal, dans, sång och musik. Madeleine Olsson Eriksson, som är stiftelsens ordförande, inledde med att berätta om stiftelsens tillkomst och verksamhet. Hittills har stiftelsen delat ut över 180 miljoner kronor, främst forskningsmedel till Chalmers och Göteborgs Universitet.

 

Konstmuseets chef Isabella Nilsson presenterade stipendiaterna Patrick Nilsson, Nathalie Djurberg och Hans Berg vars verk går att se i årets Stenautställning. Patrick Nilssons bilder eller teckningar visar på livets farligheter. De är ofta detaljerade gestaltningar av grymma sagor om oss själva, dubbeltydiga och ser man noga efter är det inte sällan en bild i bilden.

Konstnärsparet Nathalie Djurberg och Hans Berg är internationellt kända och har deltagit i utställningar runt om i världen. De arbetar med olika uttryck – animation och musik- som ändå förenas i deras gemensamma arbeten oavsett om de är i form av lerfigurer, installationer eller filmer.

Art of Spectra

Gun Lund, koreograf och eldsjälen bakom dansscenen 3:e våningen, uttryckte sin stora glädje över att danskonsten uppmärksammades av stiftelsen. Danskompaniet Art of Spectra, som består av dansaren Ulriqa Fernqvist och Peter Svenzon dansare, koreograf och musikskapare, har firat stora triumfer med föreställningar som C-krets, Avgränsat och nu senast I remember. Deras uppvisning var en hissnande upplevelse av dans, akrobatik och performance som minst sagt tog andan ur publiken.

Johannes

Författaren och poeten Johannes Anyuru beskrevs av stadsbibliotekets chef Christina Persson som en av Göteborgs mest välkända och uppskattade författarprofiler. Sitt stora genombrott fick han med romanen En storm kom från paradiset där han skildrar sin fars omskakande öde.

Johannes Anyuru läste ett kapitel ur boken och han fullkomligt trollband publiken med sin röst och sitt glödande språk.

Mariam-Wallentin

Musikern och sångerskan Mariam Wallentin kunde inte närvara under stipendieutdelningen men musikkritiker Håkan Dahl citerade ur motiveringen till stipendiet ”Mariam Wallentin är verkligen gränsöverskridande. Det hon gör har ingen hemvist i något annat än hennes egen talang och erfarenhet.

Ava Bahari3_

 

Ava Bahari, stiftelsens speciella ungdomsstipendiat, gav sedan publiken exempel på sin fenomenala skicklighet genom att spela La Campanella av Paganini. När hon slutade ville applåderna aldrig ta slut.

Agneta

 

Kania

Simon

Professor Agneta Holmäng berättade om stiftelsen satsning på masterstipendier där syftet är att göra det möjligt för studenter att göra sin masteruppsats vid något utländskt universitet.

Två av de 55 studenter, som fått stipendium under 2013, gav några korta glimtar från sin utlandsvistelse. Kanya Said hade studerat bland annat immunologi vid Harvard University i Boston och Simon Nyeboe hade studerat patientsäkerhet vid Royal United Hospital i Bath.

Evelyn

Evelyn Jons, känd inte minst från Chess, Cats och West Side Story, beskrev av Håkan Dahl som en av Nordens mest eftertraktade musikalartister med en bred repertoar från visor och kabarésånger till Evergreens och musikaler. Evelyn Jons tog publiken med storm och gav generöst exempel på sin härliga röst och charm. Bernsteins ”Ett hundra enkla sätt att mista en man” och ett egenhändigt sammansatt potpurri ur välkända musikaler fick avsluta kvällens program.

Västra Götalandsregionens kulturchef Staffan Rydén tackade stiftelsen för aftonens fantastiska program och för familjens Olssons generösa donationer. Många säger att kulturen är grädden på moset men jag skulle vilja säga att den är jästen i degen, avlutade han sitt tal.

Festkvällen avslutades på konstmuseet med en förhandstitt på stipendiatutställningen och en välsmakande buffé komponerad av stjärnkocken Stefan Karlsson.

 (Foto: Magnus Gotander, Bilduppdraget.

Fler nyheter