10 december 2012

Stipendieutdelning 2012

Med en pampig trumpetfanfar inleddes 2012 års stipendieutdelning. En festklädd publik hade samlats i Stenhammarsalen för att höra berättas om, se och lyssna till årets stipendiater.  Stiftelsens ordförande, Madeleine Olsson Eriksson, hälsade alla välkomna till en kväll i kulturens och forskningens tecken och gav sedan ordet till konserthusets vd Helena Wessman.

Efter några inledande ord och tack till familjen Olsson och Stena AB för donationen som gjort det möjligt att investera i kameror och digitalstudio fick vi både se och höra Göteborgs symfoniorkester. Just denna kväll var det premiär för de digitala sändningarna och vad kunde passa bättre än att skicka ut konserten ”Juljubel” i etern. Extra stolt var Helena Wessman över att Göteborgs konserthus är det första i Sverige som utrustats med den digitala tekniken.

Skulptörerna Per Agelii och Cajsa von Zeipel presenterades i ord och bild av konstmuseets chef Isabella Nilsson. Hon berättade inspirerande om deras konst, drog paralleller till litteraturen och sagans värld, visade exempel på och analyserade deras verk. Även sedan årets stipendiatutställning är slut går det att se skulpturer av Per Agelii på olika platser i Göteborg som ”Flamingokvartetten” på Björcksgatans lekplats och ”Röde Orm” ute vid Röda Sten. Cajsa von Zeipels examensarbete ”Seconds in ecstasy”, en sex meter hög kvinnogestalt som hänger i en sakta roterande stång, finns permanent i museets skulpturhall.

Musikstipendiaterna, trumpetaren Per Ivarsson, violinisten Ellen Hjalmarson och gitarristen José González, introducerades av musikkritiker Håkan Dahl. De visade var och en prov på sin utomordentliga förmåga och skicklighet i att traktera sina respektive instrument – Ellen Hjalmarson i ”Violinsonat” av Keith Jarrett, Per Ivarsson i ”Quattro Pezzi” av Giacinto Scelsi och ”Légende” av George Enescu, samt José González i sin egen komposition ”Cycling Trivialities.

Kulturprojektledare Sune Nordgren presenterade den sjätte stipendiaten, Mattias Nilsson grafisk formgivare och skapare av skivbolaget Kning Disk. Mattias Nilssons mål är att kombinera konst, musik och grafik. Han har valt att gå mot alla strömmar; när skivbolagen håller på att försvinna startar han ett nytt, begränsar sin utgivning och strävar efter att ha kontroll över hela processen.  Kning Disk är mer än ett skivbolag, det är en mötesplats för all kreativitet. Där samsas musik med konst och design med poesi.

Professor Agneta Holmäng berättade om stiftelsens satsning på masterstipendier. Hittills i år har 38 studenter, främst från läkar- och apotekarprogrammen, kunnat resa till olika universitet runt om i världen för att göra sina examensarbeten där. Till sist redogjorde professor Carl- Eric Hagentoft för några av stiftelsens senaste projekt som fått forskningsstöd.

Landshövding Lars Bäckström avslutade stipendieceremonin med ett underfundigt och humoristiskt tal. Skatterna kan aldrig bli så höga att de täcker alla behov därför behövs också änkans skärv. I Göteborg finns en tradition att ge tillbaka, förr kallades de mecenater idag är det stiftelser som Sten A Olssons. De gör vårt land och vår region rikare. Tack för det!

Festkvällen avslutades på konstmuseet med en förhandstitt på stipendiatutställningen på Göteborgs konstmuseum och en välsmakande buffé komponerad av stjärnkocken Stefan Karlsson.

Fler nyheter