7 december 2011

Stipendieutdelning 2011 i Stenhammarsalen

Fredagen den 2 december firade Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur 15-års jubileum genom att bjuda på ett omväxlande program i Stenhammarsalen. Stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson beskrev kort stiftelsens tillkomst och verksamhet och berättade att stiftelsen hittills delat ut mer än 155 miljoner kronor i utbildningsstipendier och till olika forskningsprojekt. I många sammanhang kan 15 år vara en lång tid, fortsatte hon, men inte för en stiftelse där tidsperspektivet snarare är evigheten.

Några av de gångna årens sammanlagt 90 stipendiater deltog under kvällen. Sång-, musik- och dansframträdanden blandades med rapporter från olika forskare. Anna Westberg, som fick stipendiet tillsammans med Nina de Heney 2007, inledde programmet med en minimalistisk dansuppvisning till ett nykomponerat musikstycke för kontrabas av Nina de Heney.

De följdes av professor Sören Sjölander som på ett medryckande sätt berättade om Stena Center, Sveriges första företagsinkubator, som blev verklighet tack vare en donation på över 50 miljoner kronor. Sten Center har blivit en stor framgång. Företag med sitt ursprung där är till exempel Oxeon, som fick Dagens Industris Gasellpris 2010 som Sveriges snabbast växande lönsamma företag och Vehco som har en omsättning på över 100 miljoner kronor och visar god lönsamhet och tillväxt.

När hovsångerskan Helena Döse fick beskedet att stiftelsen beslutat att ge bidrag ytterligare ett år till Master Class – Klassisk Sång i Kungälv blev hon så glad att hon knappt kunde svara på frågan vad stiftelsens bidrag betytt för verksamheten. Så småningom fick vi veta att Master Class nu mer är så etablerat att internationella storheter kan engageras. I somras kom tolv sångare och stannade i tio dagar. Helena Döse avslutade med att sjunga Puccinis ”O, Mio Babbino Caro”.

Poeten Jörgen Lind, som fick stipendiet redan 1998, har varit Göteborg och poesin trogen. Sedan han fick stipendiet har han kommit ut med sex diktsamlingar. Ur den senaste ”Saskatoon”, läste han ett stycke om Sävar, en liten by utanför Umeå där han växte upp. Verkligt prov på sin skicklighet som uppläsare visade han när hela publiken engagerades i dikten ”Ge mig ett A” ur diktsamlingen ”Här kommer de varma strömmarna”.

Professor Gunnar Bjursell höll ett kort föredrag om den forskning som stiftelsen finansierat på Göteborgs Konstmuseum där fokus har legat på museets egen samling av samtida konst. I skriftserien ”Skiascope” har olika forskningsresultat presenterats: hängningar, 60-70-tals konst, postmodernistisk konst och konstpedagogik.

Professor Yvonne Leffler fortsatte sedan med att tala om det tvärvetenskapliga projektet ”Religion, Kultur och Hälsa”, som rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

2010 års stipendiat Susanna Risberg studerade på Berklee College of Music i Boston och kunde inte komma till Göteborg när stipendieutdelningen ägde rum. Det var därför en första gångs upplevelse för många att höra henne spela. Elgitarren är hennes instrument och tillsammans med basisten Gustaf Hielm och slagverkaren Jonathan Lundberg spelade de hennes egna jazzkompositioner ”På mitt sätt – Improvisationer”.

Håkan Henriksson, 2011 års konststipendiater, introducerades av chefen för Göteborgs Konstmuseum, Isabella Nilsson. Håkan Henriksson är internationellt verksam men med rötterna i Köinge utanför Falkenberg. Han arbetar nära naturvetenskap, biologi och teknik, vilket kommer tydligt till uttryck hans konst. Vi fick se foton på verket ”Fallen Forest”, en installation som förde tankarna till grönskande träd som fällts av stormen. Ett annat konstverk  eller snarare installation kallas träffande för ”A Tree With Roots”; ett träd med spretande rötter som växer rakt genom ett tak och breder ut sina grenar med vissna löv i rummet ovanför. Fjärilar som kläcks, lever och dör dokumenterat minut för minut. Inget är främmande för denne mångsidige konstnär.

Efter att konstmuseets chef läst upp motivationen delade Madeleine Olsson Eriksson ut diplom och stipendiet på 150 000 kronor.

Donationsrådets ledamot Håkan Dahl presenterade fagottisten Emily Hultmark, 2011 års musikstipendiat. Hon är född i England men har i likhet med sin far trumpetaren Torbjörn Hultmark gått på Musikskolan i Göteborg. Hon är en klassiskt skolad musiker, som trots att hon bara är 26 år, har en plats i Göteborgs Symfoniorkester. Det hindrar inte att hon också är intresserad av kammarmusik allt ifrån klassiska verk till modern musik. Isländskan Björk är för övrigt en av hennes favoriter.

Emily Hultmark spelade ”It was just a dream”, en nyskriven låt av hennes far och ”En Forme De Habanera” av Ravel; Emilys eget ”partystycke”. På sedvanligt sätt lästes motivationen sedan upp och Emily fick ur stiftelsens ordförandes hand ta emot diplom och stipendiet på 150 000 kronor.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tackade familjen Olsson för dess generositet och menade att utan privat stöd skulle kulturlivet i Sverige vara mycket fattigare.

Som en pampig avslutning spelade Pierre Thorwald J Clarkes ”A Trumpet Voluntary” på sin naturtrumpet.
Till sist tackade Madeleine Olsson Eriksson alla deltagare som varit med om att göra jubileumskvällen till en oförglömlig upplevelse.

Fotograf: Magnus Gotander, Bilduppdraget
Fotograf: Tommy Holl, Svensk Damtidning

Fler nyheter