23 juni 2016

Stenhuset invigdes i strålande solsken

A¦ègrenska_9308

Ett hundratal inbjudna gäster hade samlats vid Ågrenska, Lilla Amundön för att vara med när drottning Silvia och Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson invigde Stenhuset.

A¦ègrenska_9785

Sedan drottningen anlänt och Madeleine Olsson Eriksson och Anders Olauson, Ågrenskas ordförande, hälsat alla välkomna berättade Robert Hejdenberg om Ågrenska verksamhet, som riktar sig till personer med sällsynta diagnoser, deras familjer och professionella. Över 4 000 familjer har besökt Ågrenska och 500 dokumentationer om sällsynta diagnoser finns på hemsidan, möjliga att ladda ner utan avgift. Han tackade Stenastiftelsen för Stenhuset och avslutade med orden ”en dröm har gått i uppfyllelse för våra barn och familjer”.

A¦ègrenska_9707

Sedan var det Madeleine Olsson Erikssons tur att berätta om Stenastiftelsen, som bildades i samband med skeppsredare Sten Allan Olssons 80-årsdag och i år kan fira 20-årsjubileum. Donationen till Ågrenska på 54 miljoner kronor är vid sidan av den till Stena Center på 51 miljoner kronor de enskilt största sedan stiftelsens tillkomst.

A¦ègrenska_9921

Representanter från olika områden som Ågrenska har ett samarbete med, Social Resursnämnd i Göteborg, skola och specialistläkare, lovordade alla den verksamhet som finns på Ågrenska och den höga kvalitet som utbildningar och kurser håller. En förälder beskrev vad en familjevistelse på Ågrenska innebär för dem som har barn med en sällsynt diagnos: ett skräddarsytt program där varje minut tas till vara, möjlighet att träffa föräldrar som har barn med samma diagnos och en helt underbar stämning.

A¦ègrenska_9571

Professor Erland Hjelmquist poängterade behovet av kunskap och att genom forskning fördjupa kunskapen. Han menade att Stenhuset ger stora möjligheter att komma vidare mot målet att definiera behovet hos barn och deras familjer, att utveckla ny metodik och att följa upp och se hur den fungerar i verkligheten.

Stenhusets arkitekt Ann-Louise Roldin förklarade att målet var att förena hus och natur genom utformning, färgsättning och materialval. Absolut tillgänglighet, rymd, luft, ljus, närhet men också avskildhet stod i fokus genom hela planeringsprocessen. Vid rundvandringen i huset kunde vi konstatera att allt blivit som planerat; ett helt fantastiskt vackert och rofyllt hus.

A¦ègrenska_9756

En vinterträdgård där stora fönster och gröna växter luckrar upp vad som är ute och inne, ett allrum där man kan kura ihop sig vid en värmande brasa, se på film, läsa en bok eller ta en fika och sovrum i diskreta jordbundna färger.

A¦ègrenska_9966

Sinnenas rum är något alldeles speciellt.  Naturen förefaller finnas i rummet- en lysande lövskog, fågelkvitter, ett sammetsmjukt glittrande regn, ett färgskiftande vibrerande bubbelrör och ett bollhav som inbjuder till rörelse.

A¦ègrenska_9949

Allra mest fascinerande är nog ändå Framtidsrummet. Där kan barnen med hjälp av teknisk utrustning, s.k. virtue reality stationer, förflytta sig under vattnet, ge sig ut på Safari, besöka främmande länder…..
De kan måla och skulptera och lära sig att göra musik- och filmvideon. Det är bara fantasin som sätter gränser.

A¦ègrenska_0308

Drottning Silvia ville självklart också hälsa på barnen som vistades på Ågrenska. De firade Stenhusets invigning med ett stort barnkalas. Men inget gick upp mot att få ta en selfie med drottningen.

A¦ègrenska_0064

Ågrenska inviger Stenhuset. Bild fri att användas i sammanhang om Ågrenska. (Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget)

Till sist var det dags för invigningen av Stenhuset. Drottning Silvia höll ett tal och sedan tände hon och stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson en fyrbåk och avtäckte gemensamt en minnessten.

A¦ègrenska_9644 A¦ègrenska_0209

Jublet steg från de närvarande och applåderna ville aldrig ta slut. Invigningen av Stenhuset kommer att bli ett minne för livet.

Se film från invigningen här

A¦ègrensk_0211