28 november 2018

Stenastiftelsens stipendiat i London

För att kunna erbjuda unga, kreativa affärsbegåvningar en möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom internationell handel och affärsrelationer har Stenastiftelsen sedan 2016 årligen finansierat ett ettårigt stipendium vid Svenska Handelskammaren i London. Det riktar sig till studenter som slutfört minst två års studier inom kandidatprogrammet i ekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Nedan följer en intervju med André Viktorsson som varit Stenastiftelsens stipendiat i London under 2018.

Du kan väl börja med att berätta om dig själv.

– Jag är 26 år, uppväxt i Uddevalla och har läst ekonomiprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Mina intressen är mat och dryck, fotboll, rese- och flygindustrin, politik och samhällsfrågor.

Hur fick du kännedom om stipendiet?

– Det var via Göteborgs Universitet som annonserade om det i slutet utav oktober förra året. Jag kände direkt att det var något jag ville söka och tog tag i det redan dagen efter.

Vad var det som lockade dig att söka stipendiet?

– Det som lockade mest var möjligheten att få ge sig iväg på ett äventyr där jag under ett helt år skulle få bo i London och arbeta för att utveckla handel och relationer mellan svenska och brittiska företag. Svenska Handelskammaren i London är en oerhört aktiv kammare och efter att jag läst om verksamheten förstod jag att året skulle bjuda på en rad olika utmaningar och erfarenheter. Jag älskar att resa och upptäcka nya saker. Möjligheten att få göra detta i Storbritannien under ett år var också ett dragplåster.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Handelskammaren är uppdelad i tre olika avdelningar och jag arbetar på Eventsavdelningen. Det innebär att jag dagligen planerar, budgeterar och genomför kammarens mer än femtio årliga event. De är alla olika i sin utformning och storlek, vilket innebär att man kan ha många bollar i luften samtidigt. Vi genomför allt från mindre frukostseminarier till större sociala tillställningar. Störst är den årliga jullunchen, som samlar över 500 personer till ett klassiskt svenskt julbord. Jag driver också tillsammans med de två andra stipendiaterna kammarens nätverk för yngre yrkesverksamma i London, Young Professionals. Vår målgrupp är personer under 35 år, som har ett intresse av att medverka i ett professionellt nätverk där de har möjlighet att knyta kontakter. Vi arrangerar precis som kammaren en rad olika event varje år som företagsbesök, kräftskivor, workshops mm.

Vad gör du på din fritid i London?

– Jag tar ofta långa promenader, och försöker på så sätt upptäcka staden så mycket som möjligt. Jag har också valt att köpa säsongskort till Crystal Palace, som är en klubb baserad i södra London. Genom detta får jag möjlighet att upptäcka klassisk brittisk fotbollskultur samt se fotboll i världsklass varannan vecka. Om man blir trött på storstan skulle jag rekommendera en dagstur till sydkusten alternativt till någon utav de vackra universitetsstäderna Oxford eller Cambridge.

Har du varit med om något extra intressant eller spännande?

– Jag fick i uppdrag att vara toastmaster under Handelskammarens årliga kräftskiva. Det var självklart nervöst men det gick bra och jag är glad att jag antog utmaningen. Vid ett tillfälle bjöd en våra medlemmar med mig till sin medlemsklubb för att spela squash. Vi spelade ett antal gånger och jag fick möjlighet att träffa människor jag annars inte skulle mött. Sist men inte minst var jag involverad i att arrangera ett av höstens största event; vårt årliga Urbanisation Forum, som i år var på Google HQ i London. Det kom väldigt mycket folk och tack vare profilstarka och relevanta deltagare blev det ett otroligt lyckat evenemang.

Vilken kunskap och vilka erfarenheter tar du med dig hem efter din tid på Handelskammaren i London?

– Det förväntas av mig som stipendiat att ta ett stort eget ansvar, vilket har givet mig värdefull erfarenhet för framtiden. Jag har lärt mig hur viktigt det är att nätverka och skapa nya kontakter, kanske särskilt här i Storbritannien. Sociala evenemang är helt avgörande för att skapa dessa kontakter. Med tanke på det kan jag verkligen förstå syftet med Svenska Handelskammarens många och diversifierade evenemang. Många företag och deras representanter är ofta väldigt upptagna vilket innebär att man inte kan räkna med att få svar direkt, även om man gärna vill ha snabba besked. Jag tar också med mig erfarenheten från all kommunikation jag har haft med våra medlemsföretag och deras representanter, vilket framförallt sker genom personliga möten men också via telefon och email. Stipendiet har möjliggjort så otroligt mycket för min personliga utveckling och jag är därför väldigt tacksam för det bidrag som Stena Stiftelsen har givit mig.

Fler nyheter