12 juli 2021

Stenastiftelsen stöttar föreningen KIM som skapar musikupplevelser för personer med funktionsvariationer

Föreningen KIM skapar möjligheter för personer med funktionsvariationer att få musikupplevelser. Stenastiftelsen har sedan många år stöttat föreningen – ett stöd som med åren blivit allt viktigare i takt med att de offentliga medlen till handikappomsorgen har minskat. Den 10 juli spelade föreningen KIM i Kungälvsparken i Kungälv. Det var en lite mulen sommardag men ett femtiotal åhörare hade samlats för att lyssna och delta. Full fart och stor glädje som alltid när KIM uppträder.

KIM är en förkortning av bandnamnet Keep In Mind; ett av de band som spelar på föreningens arrangemang. Lars Nyrén, musiker/musiklärare och medlem i bandet Keep In Mind, ansvarar sedan bildandet 1998 för föreningens arrangemang och verksamhet.

”Syftet med föreningen är att skapa lättillgängliga musikupplevelser för personer med funktionsvariationer”, säger han och fortsätter:
”Arrangemangen är oftast gratis och det kan göra det värt att vara med även för de som bara orkar delta en kort stund, kanske 20 minuter.”

Inom handikappomsorgens utbud är dansbandsmusiken väldigt vanlig, men KIM erbjuder andra genrer. ”Vår musik är väldigt blandad. Vi spelar allt från ballader till rock och ser oss själva som alternativet till dansbandsmusiken för den här publiken,” tillägger Lars.
Stödet från Stenastiftelsen blev föreningens räddning när de offentliga medlen för verksamhet inom handikappomsorgen minskade. Stiftelsens mångåriga anslag har också gjort det möjligt att skapa fyra musikgrupper med personer med funktionsvariationer. Grupperna, som heter Glädjespridarna, Musikens änglar, Firestorm och Niclas & Co, är med och uppträder och har också släppt musik på streamingtjänster.
”Stenastiftelsens stöd är helt avgörande för att vi ska kunna genomföra våra arrangemang. Under pandemin har de pengarna också gjort det möjligt att hålla igång föreningen och musikgrupperna på andra sätt än genom live-spelningar, och det har varit väldigt viktigt”, avslutar Lars.

”Kultur, inte minst i form av musik, är väsentligt för alla människor. Därför är vi glada att kunna stötta föreningen KIM som gör musik tillgänglig för många som annars kanske inte skulle ha möjlighet att uppleva den”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Ladda ner pressrelease som PDF

Fotograf Magnus Gotander

Mer om KIM (Keep In Mind):
2021-10-23 kl 13.00 – 15.00 spelar KIM på Träffpunkt Simonsland i Borås. Eventet är öppet för allmänheten.
I dagarna har Keep In Mind med Lars Nyrén, Isabella Nyrén och Sture Kvillert släppt CDn Crazy enough – finns på Streamingstjänsterna och Youtube-Keepinmindforever. Här en länk till Spotify. Du kan även följa bandet på Facebook: www.facebook.com/keepinmindmusic

Fler nyheter