8 januari 2020

Pennsvärdet

Den 4 juni firades Pennsvärdet, Berättarministeriets lärarutmärkelse, med en mottagning i Berättarministeriets lokaler i Världslitteraturhuset i Göteborg. Medverkade gjorde bland annat läraren Alexandra Ågren von Schwerin från Emmaskolan som var en av de toppnominerade till årets Pennsvärd. Tillsammans med Ann-Christin Randahl, lektor vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet förde hon ett samtal om lärarens roll i skolan, kreativitet och pedagogik. Samtalet inleddes av kommunalråd Helene Odenjung som framhöll pennan som vapen och hur viktigt Pennsvärdet är för att visa att kunskap är makt. Närvarande var också Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson, partner till Berättarministeriet.

Berättarministeriet arbetar med lärare som jobbar i socioekonomiskt utsatta områden. För yrkeskåren skapar det förutsättningar som är extra utmanande och som ställer stora krav på lärarnas professionella kompetens och engagemang. Pennsvärdet är Berättarministeriets hyllning till dessa lärare och syftar till att särskilt uppmärksamma dem vars pedagogik stärker sina elevers språkutveckling, kreativa förmåga och kritiska tänkande. Priset tilldelas varje år en lärare från något av Berättarministeriets upptagningsområden. Pennsvärdet 2019 tilldelades läraren Pavlina Spanos på Enbacksskolan i Tensta, och Angeredsläraren Alexandra Ågren von Schwerin var en av de som kom allra längst i nomineringsprocessen.

Berättarministeriet har haft en händelserik vår. I april släpptes boken Utomjordingens guide till jorden som 350 elever i Östra Göteborg och Angered skrivit på uppdrag av Berättarministeriet och Rymdstyrelsen. Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman var på plats under bokreleasen som firades i Göteborgs Universitets aula. När den världsberömda koreografen och dansaren Ohad Naharin höll workshop i dansspråket Gaga under GöteborgsOperans dansfestival gick alla intäkter oavkortat till Berättarministeriet, enligt önskemål från Ohad Naharin själv.

I höst går Berättarministeriet in på sitt tredje verksamhetsår i Göteborg och höstens program börjar redan bli uppbokade av lärare. Fokus kommer ligga på att engagera fler volontärer och stärka programutbudet än mer. Andra höjdpunkter inkluderar bland annat Bokmässan då Berättarministeriet står värd för ett antal seminarier på temat bildning, pedagogik och det skrivna ordet.

Fler nyheter