26 februari 2024

Nobelpristagaren Anne L’Hullier inviger Vetenskapsfestivalen

Den 16 april inviger fransk-svenska Nobelpristagaren Anne L’Hullier Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Hon kommer att presentera sin forskning inom attosekundfysik och vad den kan användas till. Med på scen är Stefan Helmreich, professor i antropologi vid MIT, och tillsammans ska de samtala om årets tema: vågor. Invigningen sker på Auktionsverket Kulturarena tisdagen den 16 april kl. 17.

Genom banbrytande forskning, som påbörjades av Anne L’Huillier redan 1987, har hon tillsammans med Pierre Agostini och Feren Krausz, lyckats fotografera elektronernas rörelse i molekyler och atomer, som beskrivs i attosekunder. En attosekund förhåller sig till en sekund som en sekund förhåller sig till hela universums ålder.

I sitt invigningstal förklarar Anne L’Huillier, till vardags professor på Lunds universitet, om hur experimentella metoder användes för att generera attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia. Tekniken kommer kunna användas till att bland annat diagnostisera tidig cancer. Den mångåriga forskningen ledde till att trion, som ibland kallas ”fysikens papparazzifotografer”, tilldelades nobelpris i fysik 2023.

Jenny Hultén är konstnärlig ledare på Vetenskapsfestivalen:

– Vi ser fram emot att starta festivalen med fantastiska forskare på plats. Det blir en tvärvetenskaplig kväll som likt resten av festivalen tar upp vitt skilda ämnen, om allt från universums minsta beståndsdelar till universums största frågor.

Antropologen Stefan Helmreich kommer att vara med på invigningen och föra ett panelsamtal tillsammans med Anne L’Huillier och som leds av Marni Chesterton från BBC. Stefan Helmreich forskar inom oceanografi, biologi, akustik och datavetenskap. Han har skrivit flertalet böcker, bland annat A Book of Waves, som undersöker havsvågor som former av media som bär ekologiska, geopolitiska och klimatologiska nyheter om vår planet.

Kvällens underhållning står audiovisuella konstnären och kreativa kodaren Annie Tådne för. Hon använder sig av rörlig bild, ljus och ljud tillsammans med personliga minnesobjekt för att skapa audiovisuella och performativa verk.

Detta är sjunde året i rad som Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur stöttar invigningen och genom åren har fantastiska talare invigt festivalen så som Max Tegmark, Richard Dawkins och Jennifer Doudna.

Richard Dawkins invigde Vetenskapsfestivalen 2022

Ordförande i Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, Madeleine Olsson Eriksson:

– Vetenskapsfestivalen spelar en viktig roll när det gäller att göra vetenskap och forskning tillgänglig. Att fjolårets Nobelpristagare Anne L’Huillier arbetar i Lund och medverkar i årets Vetenskapsfestival är inspirerande och kan förhoppningsvis få fler unga att bli intresserade av forskning. Det är med glädje vi är med och bidrar.

Eventet är gratis och öppet för alla, men man behöver boka biljett på förhand för att delta på plats. Bokning av biljett görs på Eventbrites hemsida och släpps den 12 mars.

Invigningen av Vetenskapsfestivalen hålls på Auktionsverket Kulturarena tisdagen den 16 april, med starttid klockan 17. Invigningen sänds också live på: https://www.vetenskapsfestivalen.se/