23 september 2012

Master class – en succé

Foto: Magnus Gotander, Bilduppdraget

Hovsångerskan Helena Döse har under sju somrar anordnat kurser i klassisk sång. Hon har delat med sig av sin erfarenhet från en lång internationell operakarriär till sångare, som står på tröskeln till sina karriärer.

Närmare hundra sångare, från nästan alla delar av världen, har hittills deltagit. Många svenska och norska deltagare förstås, men också från övriga Europa, USA och Sydamerika.

Kursen skulle ha kunnat vara förlagd till snart sagt vilken stad som helst, men Helena Döse har valt, att tillsammans med sina utomordentliga samarbetspartner, återvända till sin egen hemstad Kungälv.

Som röstcoach fungerar David Jones, välkänd över hela världen som en av de finaste pedagogerna vad gäller röstteknik. David Jones är annars verksam i New York och Amsterdam som frilanspedagog.

Vid sin sida har han Ulrich Staerk, en internationellt känd pianist, efterfrågad av många opera- och konserthus runt om i världen. Som ackompanjatör har han framträtt tillsammans med ett stort antal mycket framstående sångare, och då inte minst i romansfacket. Staerk är verksam vid både Musikhögskolan och Operahögskolan i Köpenhamn.

Anita Åstrand bistår med stort kunnande kring hur kroppens muskler kan och bör samverka för att möjliggöra sång med bästa möjliga förutsättningar. Åstrand är verksam vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, där hon förvaltar arvet efter legendariska Elsa Österlind.

Under flera år har Stenastiftelsen ekonomiskt bidragit till Helena Döses Master Class i Kungälv. Den avancerade sångkursen har väckt allt större intresse och är numer känd bland sångstuderande världen över. Något som garanterar hög kvalitet på kurserna även kommande år.