29 april 2018

Högskolan för Scen och Musik – Artist in Residence

Gästande musikaliska konstnärer och pedagoger utgör en viktig del i vad som gör Högskolan för Scen och Musik (HSM) till en attraktiv och högtstående utbildningsinstitution. Artist in Residence är vid sidan av gästprofessurer ett sätt för HSM att knyta till sig kompetens på allra högsta nivå. För att finansiera ett Artist in Residence-program behöver högskolan ett externt stöd till en stor del av kostnaden. Stenastiftelsen har lämnat stöd för att möjliggöra denna satsning. Stödet omfattar totalt tre Artist in Residence som kommer att delta i utbildningen vid HSM under perioden 2018-2020. Den första gästande pedagogen var skådespelaren David Dencik som besöker Göteborg 7-9 maj 2018. Den andra gästläraren är musikern Ross Daly som besöker högskolan första gången 14-16 november 2018. Den tredje gästläraren presenteras senare.

David Dencik föddes i Stockholm 1974 men är uppvuxen och bosatt i Köpenhamn. Han utbildades vid Teaterhögskolan i Stockholm 1999-2003. Under åren därefter har han tidvis spelat på Dramaten senast som Furst Mysjkin i Idioten regisserad av Mattias Andersson.  Sitt stora genombrott fick David Dencik i TV-serien Lasermannen där han spelade John Ausonius. 2011 medverkade han i flera internationella storfilmer som Steven Spielbergs War Horse och Tomas Alfredssons Tinker, Taylor, Soldier, Spy. I Mikael Marcimains film Gentlemen, baserad på Klas Östergrens roman med samma namn, spelade han huvudrollen som dandyn Henry Morgan.
Skådespelarutbildningen på HSM har en stark filmprofil med ett flertal kurser i filmskådespeleri och har sedan länge ett nära samarbete med Akademin Valands filmutbildningar. Med sin breda erfarenhet från film och teater kommer David Dencik att väsentligt bidra till studenternas utveckling och utbildning.

 

Ross Daly är född i 1952 i Norfolk i England men har irländska rötter. Han bor sedan många år på ön Kreta i Grekland. Han kan inte placeras i något etniskt stereotypt fack då han under sitt liv har bott i många delar av världen. Han är särskilt känd och respekterad för sin förmåga att föra samman artister med olika kulturell bakgrund i samarbeten av hög kvalitet. 1982 skapade han Labyrinth Musical Workshop som ligger i byn Houdetsi, 20 km söder om Herakleion. Efter många års kunskap och erfarenhet av olika musikaliska traditioner ägnar Ross Daly numer sitt engagemang åt att komponera. Han har producerat mer än 35 album med egna låtar eller egna arrangemang av traditionella melodier.

Under sin tid på HSM kommer han att genomföra ett antal improvisationsprojekt med världsmusikstudenterna samt gemensamma projekt tillsammans med improvisations- och kyrkomusikerutbildningarna. Detta skall i sin tur leda fram till ett antal konserter. Alla studenter kommer dessutom att inbjudas till seminarier och föreläsningar.