6 december 2023

Festlig stipendiatkväll och välbesökt vernissage

Det blev en festlig kväll första fredagen i december med de sex Stenastipendiaterna, följt av en mycket välbesökt invigning av Camilla Boströms och Olof Marsjas utställningar på Göteborgs konstmuseum dagen efter.

Festkvällen hölls på Brewhouse i Göteborg med 250 gäster som fick ta del av det mångfacetterade programmet.  Stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson hälsade välkommen och konferencier för kvällen var Sonja Olsson Åkefeldt, ledamot i stiftelsens Donationsråd.

Madeleine Olsson Eriksson
Selma Olsson Åkefeldt

Under kvällen fick kulturstipendiaterna för 2023 ta emot sina stipendier: Konstnärerna Camilla Boström och Olof Marsja, cirkusartisten Maria Zeniou, författaren Marit Kapla och musikerna Alec Frank-Gemmill och Martin Hederos.

Maria Zeniou framförde ett hisnande luftakrobatiskt nummer hängande i silks.
Alec Frank-Gemmill framförde Nocturno av Franz Strauss på valthorn tillsammans med sin kollega i Göteborgs Symfoniker Erik Groenstein-Hendriks på harpa.

Marit Kapla och Martin Hederos, på piano, framförde delar ur föreställningen Osebol med texter från boken med samma namn.

För ett koloristiskt intensivt konstnärskap som fångar gatans spretiga och skeva energier tilldelas konstnären Camilla Boström Stenastiftelsens kulturstipendium.
Olof Marsja, konstnär som är inspirerad av den samiska kulturen, tackade från scenen efter att ha fått sitt stipendium.
Kulturstipendiaten från 2016, musikern Naoko Sakata, improviserade på piano.

Clara Norman, verksamhetsledare på Cirkus Cirkör, presenterade det treåriga projekt som Cirkus Cirkör driver tillsammans med Stenastiftelsen i Göteborgs nordöstra förorter.
Claes Eriksson, multikonstnär och artist, tillika Stenastiftelsens honorärstipendiat 2019, höll ett inspirerande och uppskattat tal om faktaresistens.

Madeleine Olsson Eriksson om årets stipendiater:

Vi gläds att få uppmärksamma och stödja begåvade kulturutövare som är 2023 års mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendier. Det är också roligt att notera den stora bredden bland årets stipendiater. Hittills har 158 kulturstipendier delats ut och vi följer med stolthet och intresse alla mottagares karriärer och fortsatta framgångar.

Presentatörer av alla kulturstipendiaterna

Kajsa Giertz presenterade Maria Zeniou
Sten Cranner presenterade Alec Frank-Gemmill
Martin Hansson presenterade Martin Hederos
Birgitta Jacobsson Ekblom presenterade Marit Kapla
Anna Hyltze presenterade Camilla Boström
Patrik Steorn presenterade Olof Marsja

Läs mer i pressmeddelandet

Välbesökt vernissage för Stenastiftelsens stipendiater 2023 på Göteborgs konstmuseum

Selma Olsson Åkefeldt, Camilla Boström och Patrik Steorn
Olof Marsja och Selma Olsson Åkefeldt

Vernissagen med konstnärerna Camilla Boström och Olof Marsja, mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendier 2023, lockade stor publik. Patrik Steorn, museichef, betonade det goda samarbetet mellan Stenastiftelsen och Göteborgs konstmuseum. Han beskrev Camilla Boströms utställning som att bli indragen i universums tillblivelse – i en färgexplosion, och Olof Marjsas utställning, där pampiga monumentala figurer av omsorgsfullt hantverk visas – som en annan dimension för det mänskliga.

Selma Olsson Åkefeldt och Patrik Steorn

Selma Olsson Åkefeldt, ledamot av Stenastiftelsens Donationsråd, som invigde utställningarna: 

Grattis till stipendiaterna! Vi hoppas kunna göra skillnad med våra stipendier, framför allt för den enskilda konstnären, kanske i att våga prova något nytt. Det är också viktigt om stipendierna kan bidra till att stimulera och utveckla konstscenen i Göteborg. Därför är det extra roligt att stipendierna i år gått till två konstnärer som bor och verkar i Göteborg.

Utställning med Olof Marsja

Utställning med Camilla Boström

Curator för Stenastiftelsens utställning är Johan Sjöström.

Vernissage för utställningen ägde rum den 2 december och utställningen pågår till den 3 mars 2024.

Läs mer i pressmeddelandet

Videor från stipendiatkvällen

Fler nyheter