25 oktober 2017

Fartygsdop i strålande sol

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Innan den högtidliga dopceremonin ägde rum var det fest med bubbel och snittar och sprittande glad musik på Musselbaren i Ljungskile. Patienter, personal och inbjudna gäster minglade runt och stämningen var på topp.

Lotta Björkqvist, verksamhetschef på Treklöverhemmet, berättade målande om vilka möjligheter båten ger för patienterna att träna balans, att öva upp motoriken och fram för allt att kunna njuta av en båttur i strålande solsken och med en ljummen vind som svalkar skönt.

Direktor Martin Ärnlöv talade om Bräcke Diakoni, en stiftelse som bedrivit vård och omsorg i över 90 år och vars engagemang för människor vilar på en kristen människosyn. Han gav en kort resumé över Treklöverhemmets historia som började 1961 med Svenska scoutförbundet som huvudman Det var Sveriges första rehabcenter för ungdomar med svåra skador i nervsystemet. Verksamheten utökades allt eftersom och på 1980-talet renoverades Treklöverhemmet och byggdes till. På 2000-talet tog Bräcke Diakoni över verksamheten. Martin Ärnlöv poängterade betydelsen av frivilliga krafter och ett ideellt engagemang och tackade Stenastiftelsen alldeles särskilt.

Margita Björklund som var där som Stenastiftelsens representant berättade om stiftelsens tillkomst och 20-åriga historia och gav exempel på verksamheter som fått stiftelsens stöd. Senast 35 miljoner kronor till uppbyggnaden av ett Ryggmärgsskadadecentrum. Hon avslutade med att önska Estelle lycka och framgång på de sju haven.

Till sist var det dags för det alla väntat på – dopceremonin. Gudmor Anna-Karin Olsson, en av Treklöverhemmets trotjänare, sprutade champagne över fartygsskrovet, klippte det blå-gula bandet och förkunnade att båtens namn skulle vara Estelle. Alla applåderade och så hurrades det  för både Estelle och hennes gudmor.

Fler nyheter