31 januari 2024

Dubbla galor för Alicia Vikander Filmlabb

Fotograf: Nona Massey

Det blev en festlig galaföreställning på Stora Teatern då Alicia Vikander medverkade vid visning av filmer gjorda av eleverna på Lundenskolan, Jättestensskolan och Torslandaskolan. Under ett år har de deltagit i Alicia Vikander Filmlabb, genomfört av Filmfestivalen och med stöd av Stenastiftelsen. Startskottet för de elever som kommer att medverka i projektet 2024 presenterades också som en gala på Stora Teatern med Alicia Vikander närvarande.

Alicia Vikander, initiativtagare till Filmlabbet och internationellt känd skådespelare, som nu för andra året gästar avslutningsgalan, kopplade tillbaka till Göteborg:

Genom Alicia Vikander Filmlabb vill jag ge tillbaka något av det jag själv har fått i min hemmiljö som är Göteborg. Jag är så tacksam för att jag fick delta i min första långfilm ”Till det som är vackert” här. Det var det som gjorde att jag kunde ta ett steg längre ut och få jobba internationellt. Jag är lyckligt lottad. Nu hoppas jag att programmet väcker intresse för er att fortsätta att göra mer.

Erika Olsson, projektledare, var imponerad över elevernas insatser:

Tänk att 25-30 elever tillsammans har kläckt en idé, skrivit manus, spelat in, hanterat ljus och ljud – både har kommit överens och genomfört allt tillsammans. Fint att få följa er under ett år. Ni har vuxit. Tack till Stenastiftelsen för att vi har kunnat genomföra detta projekt.

Efter att ha sett alla filmer sa Alicia Vikander: ”Grymt jobbat! Ni speglar det som är aktuellt: våld, mobbning. Jag hoppas att få möta någon av er framöver! Och har ni idéer till filmmanus, så hör av er!”

”Ett viktigt resultat av elevernas medverkan var att de fick komma överens i hela klassen. Det var en annan typ av samarbete”, sa en av eleverna.

Alicia Vikander tackade skolorna som tagit del av Filmlabbet under 2023 och hälsade därefter 2024 års elever, från Ryaskolan, Skytteskolan och Lärjeskolan, välkomna. Hon förklarade avsikten bakom Filmlabbet och delade med sig av tips och erfarenheter kring filmskapande.

Alicia Vikander Filmlabb startade i januari 2022 och är ett samarbete mellan Alicia Vikander, Göteborg Film Festival och Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Syftet med projektet är att inspirera unga till en framtid i filmbranschen, ge ungdomar verktyg att uttrycka sig genom rörlig bild, väcka drömmar och framtidshopp, samt bidra till att öka mångfalden inom filmbranschen.

Fler nyheter