Kulturbidrag   År: 2021     9 000 000 kronor

Stor donation till GöteborgsOperan

GöteborgsOperan – foto: Mats Bäcker, Salongen, GöteborgsOperan – foto: Ingmar Jernberg

Hösten 2021 blir det premiär på en nyskriven musikal med stark Göteborgsanknytning baserad på Håkan Hellströms fantastiska låtskatt. Inte oväntat är namnet på musikalen Kärlek skonar ingen. Den är skriven av Mirja Unge som tillsammans med regissören Viktoria Brattström och musikern Simon Ljungman arbetat fram berättelsen. Håkan Hellströms konserter på Ullevi lockade i somras över 250 000 besökare och förhoppningen är att många av hans fans också kommer att vilja se musikalen och besöka operan, kanske för första gången.

Håkan har skrivit många låtar om Göteborg, Känn ingen sorg för mig Göteborg är en av hans mest populära och för alla GAIS supportrar är Gårdakvarnar och skit, klubbens inmarschlåt, det bästa Håkan någonsin skrivit. Givetvis kommer handlingen i musikalen att utspela sig i Göteborg på platser som han sjungit om – Röda sten, Azalea, Drömmarnas kaj.  Under ett dygn – från gryning till gryning – får besökarna följa några av Håkans mest kända musikkaraktärer. Det blir ett spännande möte mellan människor och änglar. Hopp och tvivel, kärlek, svek och död samsas med glädjen över att få vara till.

2021 är året då Göteborgs stad fyller 400 år och Stenastiftelsen firar 25-årsjubileum. Som en present till göteborgarna beslöt stiftelsen att donera 9 miljoner kronor till GöteborgsOperan för att skapa ett musikdramatiskt verk där man som göteborgare känner igen sig i miljöerna och kan känna stolthet över både verket och sin stad. En musikal med musik av Håkan Hellström, kan något bli mer förankrat i staden Göteborg.

År: 2021

Donation: 9 000 000 kronor

Stenastiftelsens bidrag