Övriga bidrag   År: 2014     70 000 kr

RÖDA STEN-PROJEKTET

Röda Sten är en konsthall för samtidskonst som även gästas av musik, dans och teater. Utställningarna som visas presenterar internationella och nationella konstnärskap, en mångfald av konstformer av hög kvalitet. Under de senaste åren har Röda Sten Konsthall presenterat internationellt erkända konstnärer som Natalie Djurberg, Ylva Ogland och Adrian Paci i omfattande separatutställningar. Nya konstverk har producerats med husets särpräglade och dramatiska arkitektur som utgångspunkt.
Röda Sten Konsthall är också huvudman för Göteborgs Internationella Konstbiennal, en stor internationell konsthändelse som vart annat år fyller ett flertal konstarenor runt om i staden.

En stor och viktig del av Röda Sten Konsthalls verksamhet vänder sig till barn och unga. Ung & Skapande är en kreativ mötesplats för deltagare mellan 12-26 år, där de erbjuds kreativa workshops, att skapa fritt och träffa andra med liknande intressen. För de yngre besökarna finns LördagsVerkstan, en plats där barn från 3 år kan skapa tillsammans med medföljande vuxen. Alla program tar utgångspunkt i de pågående utställningarna.

Röda Sten Konsthall,Katedralen, Foto Hendrik Zeitler

Verksamheten drivs i ett gammalt pannhus från 1940. Då tjänade huset som värmecentral åt de närliggande industrierna i Klippanområdet. I pannhuset eldade man med kol och flis som förvarades i de stora behållare som än idag finns kvar i taket på andra våningen. Överallt i huset finns spår och lämningar från 1980- och 1990-talet då huset främst fylldes av ungdomar och graffitikultur.

I början av 1990-talet var huset rivningshotat, men räddades tack vare en grupp kulturpersonligheter som gick samman och startade ett upprop för att huset skulle förvandlas till en plats för samtida konst och kultur. Ett projekt som efter lång kamp lyckades och 1996 startade konsthallen sin utställningsverksamhet. Verksamheten på Röda Sten Konsthall drivs än idag av den ideella föreningen Röda Sten Kulturförening.

 

_MG_8789