Kulturstipendiater   År: 2019  

MATTIAS NORDKVIST

”För mig handlar skådespelaryrket om hantverket. Att ha fötterna djupt placerade i förarbetet, att stå på det, men inte spela det.”

Skådespelaren Mattias Nordkvist har hunnit att gestalta många roller, men för den stora publiken är han utan tvekan mest känd i rollen som Gustaf Löwander, i teveserien Vår tid är nu. Mattias Nordkvist är sedan några år knuten till Göteborgs stadsteater, och har, utöver sitt arbete som skådespelare, även ansvarat för regi i ett antal uppsättningar. Att skapa musik, skriva låttexter, filmmanus och noveller hör också till det han ägnar sig åt.

Motivering:
Skådespelaren och regissören Mattias Nordkvist har på senare tid satt stora avtryck på teaterscenen och fått ett publikt genombrott med sin ömsinta men brutalt uppriktiga gestaltning av rollen som källarmästare Gustaf Löwander i TV-serien Vår tid är nu.

Sedan 2015 ingår han i Göteborgs Stadsteaters fasta ensemble, där han gjort anmärkningsvärda rolltolkningar, bland annat i uppsättningar som En handelsresandes död, Ett Dockhem, Kung Lear, Främlingen samt Förbjuden ingång, där Mattias Nordkvist ensam på scenen gestaltar författaren Victoria Benediktsson.

För sitt fysiskt precisa, lyhörda och känslomässigt mångfasetterade skådespeleri, tilldelas Mattias Nordkvist stipendium för 2019 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Mattias i årskatalogen 2019 här.

För foton v.v. ange källan "Fotograf Peter Claesson, Stenastiftelsen".