Kulturstipendiater   År: 2019  

MALIN WÄTTRING

”Örat vinner alltid över teorin. Jag är inte intresserad av genrer, jag är intresserad av uttryck, att vara här och nu.”

För saxofonisten, jazzmusikern och kompositören Malin Wättring är rörelsefrihet och musikaliska samarbeten avgörande. Malin Wättrings eget uttryck kan vara lyriskt och melodiskt, men också rått, pådrivande och kraftfullt. Det handlar om att lyssna och att vara lyhörd, fånga det som händer i stunden, låta musiken bli ett samtal. Utöver huvudinstrumentet tenorsax, använder Malin Wättring sig även av sopran-, alt- och barytonsax, men också klarinett, gitarr och den egna rösten.

Motivering:
Malin Wättring är en svensk saxofonist, kompositör, arrangör, bandledare och pedagog som med ett personligt sound och originellt skapande tagit sig in på den svenska jazzscenen.

Malin Wättring avslutade sina studier på Högskolan för scen och musik i Göteborg 2014 och har arbetat professionellt som musiker sedan 2011. Hon är kapellmästare för egna grupper, har komponerat beställningsverk för storband och orkester, givit ut flera skivor i eget namn och även samarbetat med en rad namnkunniga musiker och grupper.

För att hon med en särpräglad musik obehindrat rör sig i jazzens och improvisationsmusikens olika och vida uttrycksfält, tilldelas Malin Wättring stipendium för 2019 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Malin i årskatalogen 2019 här.

För foton v.v. ange källan "Fotograf Peter Claesson, Stenastiftelsen".