Övriga bidrag   År: 2019     500 000 kronor

Kronprinsessparets initiativ i Malmö

Polisen utlyste nationell särskild händelse i Malmö den 10 november i år. Den avser den grova organiserade brottsligheten i stort, skottlossning och mängden sprängningar i staden. Kronprinsessan Victoria och hennes make prins Daniel besökte Malmö några dagar därefter för att visa sitt engagemang och sin uppskattning för aktörer som Fryshuset, som arbetar för att lösa och förebygga problem och för att bidra med resurser till Fryshusets förebyggande verksamhet riktad till ungdomar.

Fryshuset bedriver bland mycket annat en avhopparverksamhet genom att erbjuda alternativ och en väg ut. Avhopp är inte bara viktigt för individen som hoppar av, det har också ett starkt symbolvärde för alla i individens närhet. Det bekräftar att förändring är möjligt.  Fryshuset möter 13 – 18-åringar, som är på väg eller redan inne i kriminella kretsar och erbjuder dem att delta i mentorskapsprogram och i olika öppenvårdsinsatser.

Kronprinsessparets Stiftelse tillsammans med Stenastiftelsen, andra stiftelser och privatpersoner har på kort tid samlat ihop 7 500 000 kronor, som kronprinsessan Victoria kunde överlämna till Fryshuset i Malmö.  ”Med det här anslaget kommer fryshuset i Malmö att snabbt nå många fler unga i destruktiva miljöer. Vi har redan relationer till dessa unga, och nu kan vi också ge dem konkret vägledning från avsaknad av hopp till ett liv av möjligheter” sade Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

År: 2019

Donation: 500 000 kronor

Stenastiftelsens bidrag