Övriga bidrag   År: 2011     2 200 000 kr från Stena AB

Konserthuset digitaliseras

Göteborgs Konserthus blir den första kulturinstitutionen i Sverige som digitaliseras tack vare en gåva på 2,2 miljoner kronor från Stena AB.  Våren 2012 kommer provsändningar att äga rum och till nästa säsong kommer man att börja direktsända konserter på biograferna. De digitala sändningarna skall också gå att se på nätet över hela världen.Målet är att göra musiken tillgänglig så att så många som möjligt kan lyssna till Göteborgs Symfoniker, av många ansedd som en av Europas främsta symfoniorkestrar.

På en fråga om varför Stena AB satsar så mycket på donationer till kultur i Västsverige svarade Madelaine Olsson Eriksson

– Vi bor och verkar i Västsverige. Vi kan inte hjälpa hela världen men här kan vi göra skillnad. Genom den här donationen når vi hela världen och slår på så vis två flugor i en smäll. Nationalorkestern blir internationell.

Artikel i Göteborgs Posten 14 september 2011

gso

Gustavo Dudamels avskedskonserter 15 och 16 juni visades live på storbildsduk i Stenhammarsalen till glädje för alla som förgäves köat för att få en biljett till de utsålda konserterna. Utan en donation från Stena AB på 2 200 000 kronor, som finansierat både kamerainstallationen och digitalstudion, hade  sändningarna inte kunnat komma till stånd.

Fungerar allt enligt plan kommer man till spelåret 2010-2013 att etablera GSO Play på allvar. Sex konserter läggs ut på webben i livesändning och tre-fyra konserter kommer att sändas, inte bara på biografer i Göteborg utan också i övriga landet. Exakt vilka platser det blir är ännu inte bestämt. Förhandlingar är också på gång med ett antal internationella TV-kanaler.

Målet med hela satsningen är enligt Helena Wessman, VD och konstnärlig chef för Symfonikerna, att ge så många som möjligt chansen att få en häftig konsertupplevelse som kan locka till besök i Göteborgs Konserthus. Den ger också möjlighet för många fler människor, än de som bor i Göteborg , att få uppleva orkestern live.

Artikel i GT 14 juni 2012