Kulturstipendiater   År: 2020  

JOSEFIN NELDÈN

”Det bästa med det här jobbet är att det alltid kommer att finnas kvar saker att utveckla och utforska. Jag får gå in i så många olika liv och situationer. Pröva och testa dem. Jag har svårt att tänka mig något roligare arbete.”

Skådespelaren Josefin Neldén har, sedan hon som 19-åring debuterade i Ulf Malmros Tjenare kungen, medverkat i en rad film- och teveproduktioner vid sidan av sitt teaterarbete. Göteborgspubliken har under de senaste tio-elva åren kunnat följa henne i många av Backa Teaters uppsättningar för barn och unga. Hon har mött oss på bioduken som MMA-fightern Lena i Håkan Hellströmbaserade Känn ingen sorg, klivit in i våra vardagsrum som den fackligt och politiskt engagerade Maggan i teveserien Vår tid är nu, och nu senast spelat den psykotiska mamman i Maria Bäcks spelfilm Psykos i Stockholm.

Motivering:
Skådespelaren Josefin Neldén har under det senaste decenniet synts i en rad uppmärksammade föreställningar på Backa Teater, i hemstaden Göteborg.

På både teaterscenen och filmduken har hennes koncentrerade närvaro och drabbande tolkningar lämnat starka avtryck. Hennes skådespeleri utmärks av en strävan att alltid nå så långt och så djupt som möjligt. I den roll som gjort henne känd för en större publik – den fackligt engagerade servitrisen Maggan i teveserien Vår tid är nu – gestaltar hon med stor känslighet ett livsöde och en utvecklingshistoria som sträcker sig över seriens tre säsonger.

För sina träffsäkra tolkningar, subtila uttryck och mångsidiga skådespeleri tilldelas Josefin Neldén stipendium för 2020 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Josefin här

Och här finns en länk till hela Årsboken 2020