Övriga bidrag   År: 2014     350 000 kr

HAV AV MINNEN – UTSTÄLLNING MED TOPPMODERN TEKNIK

Med utställningen Hav av Minnen får Sjöfartsmuseet vind i seglen och golven gungar i takt med vågorna. Infraröda lampor och modern teknik gör det otänkbara möjligt. Minneshallen med alla spännande galjonsfigurer blir navet i utställningen där man kan utforska allt från sjöfartsliv till tropiska korallrev.
Sjöfartsmuseet och Akvariet i Göteborg har traditionellt arbetat med havets miljö och livsformer, relationen mellan hav och människa och berättat om hamnstaden i en föränderlig värld men nu ska det även förvandlas till en miljö som kombinerar kulturarv med nya innovativa lösningar.

Utställningen, som är planerad att öppna i höst, är ett pilotprojekt som sker i samarbete mellan Sjöfartsmuseet och samverkansgruppen vid Institutionen för Teknisk Fysik vid Chalmers tekniska högskola. Ledare för projektet är Oscar Aschan, som i samverkan med ingenjören och konstnären Frieder Weiss, ansvarar för att utveckla en mjukvara som går att tillämpa i en utställningsmiljö. Med hjälp av infrarött ljus, kameror och speciell programvara skapas interaktiv rörelse genom ljus som ger besökaren en unik känslomässig upplevelse. Mottagare av stiftelsens donation är Chalmers tekniska högskola.

Läs mer om invigningen här