Kulturstipendiater   År: 2019  

CLAES ERIKSSON

”Man är som en arkeolog som letar på en fyndplats. Eller: Med goda idéer är det som med svamp – där man hittar en finns det ofta fler.”

Stenastiftelsens honorärstipendiat 2019, Claes Eriksson, är en nästan ofattbart produktiv multikonstnär och artist. Sedan samarbetsprojektet After Shave Galenskaparna föddes 1982, har det blivit en lång räcka långfilmer, revyer, krogshower, radioprogram och teveserier och en del egna alster i bokform. Dessutom ligger han själv bakom nästan allt: text, manus, regi och musik, förutom att medverka som skådespelare. På Lorensbergsteatern har han under hösten 2019 kunnat ses i sin tredje soloföreställning, Vardagsmat.

Motivering:
Claes Eriksson har sedan 1970-talet varit en unik personlighet inom svensk underhållning. Galenskaparna, som grundades 1979 och 1982 blev Galenskaparna och After Shave, har sedan dess levererat en lång rad succéer i teve-, film- och revyformat, där Claes Eriksson ansvarat för manus, regi och musik. Med träffsäker humor, samhällssatirisk udd och genial språkbehandling har han, i Charlie Chaplins, Povel Ramels och Hasse & Tages anda, skrivit in sig i den svenska humorhistorien.

För att han, under drygt fyra decennier, med enastående begåvning, underfundigt allvar, verbala galenskaper och musikaliska piruetter, roat och oroat med skildringar av den svenska vardagens förändringar och besynnerligheter, tilldelas Claes Eriksson stipendium för 2019 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Claes i årskatalogen 2019 här.

För foton v.v. ange källan "Fotograf Peter Claesson, Stenastiftelsen".