Forskningsbidrag   År: 2012     930 000 kr

Christian Zacharias

Christian Zacharias föddes i Indien för sextio år sedan. Han är en världens främsta pianister med fram för allt repertoar från 1700- och 1800-talet på sitt program.  Han har bedrivit avancerade studier i Paris, i första hand för den internationellt välkände pedagogen Vlado Perlemuter. Zacharias vann 1973 den stora internationella pianotävlingen i Genève. Han blev därefter en eftersökt samspelspartner för många av de mest framstående kammarmusikensemblerna i världen som Alban Berg- kvartetten och cellisten Heinrich Schiff.

1992 statade han sin karriär som dirigent i Orchestre de la Suisse Romande. Zacharias framträder ofta samtidigt som både dirigent och solist, en tradition från den wienklassiska epoken. Detta ledde till att han år 2000 utsågs till chefsdirigent och konstnärlig ledare för Orchestre de Chambre de Lausannes. Arbetet där, och hans konsertverksamhet som pianist, gjorde att Göteborgs Symfoniorkester uppmärksammade honom och 2002 blev han orkesterns förste gästdirigent. Sedan 2008 är han också en av flera konstnärliga ledare för St Paul Chamber Orchestra i USA.

Zacharias har gjort ett 50-tal skivinspelningar, han är en van föreläsare och har en bred erfarenhet av att arbeta som pedagog. Som gästprofessor vid Högskolan för scen och musik har han, med stor musikalisk auktoritet och respekt för studenterna, närmat sig den pedagogiska uppgiften på ett sätt som berikat, stimulerat och inspirerat studenterna.

Nyhetsartikel 2016-06-02