Kulturstipendiater   År: 2020  

CARL VALLIN

”Mitt mål är att inspirera hellre än att domdera. Att öppna dörrar – så här kan man göra, inte så här skall man göra.”

Violinisten Carl Vallin är född i Härryda utanför Göteborg och började att spela fiol när han var fem år. I dag är han, vid 25 års ålder, alternerande förste konsertmästare i Hovkapellet på Kungliga Operan i Stockholm och samtidigt konstnärlig ledare för Skallsjö Sommarorkester. Orkestern, som han var med och grundade 2013, har trots coronarestriktioner kunnat genomföra sina årliga konsertevenemang. I fokus står det ömsesidiga utbytet och de informella mötena mellan publik och musiker.

Motivering:
Violinisten Carl Vallin är född 1995 och uppvuxen i Härryda utanför Göteborg. Han är utbildad i Vänersborg, London och Stockholm och provtjänstgör för närvarande som alternerande förste konsertmästare i Hovkapellet på Kungliga Operan i Stockholm.

Carl Vallin har en gedigen kammarmusikalisk erfarenhet och var under flera år konsertmästare i VÄGUS, Västra Götalands ungdomsorkester. Vallin är också konstnärlig ledare för Skallsjö Sommarorkester som han var med om att grunda 2013. Inte minst i detta sammanhang kan han förverkliga sina visioner om en musikalisk gemenskap och en levande dialog mellan publik och musiker.

För sitt oförvägna driv, sin musikaliska mångsidighet och modet att prova nya vägar för den klassiska musiken, tilldelas Carl Vallin stipendium för 2020 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Carl här

Och här finns en länk till hela Årsboken 2020