Kulturstipendiater   År: 2021  

Barbara Hannigan

”Jag har aldrig förstått tanken med att behålla kunskaper för mig själv. Om jag lär mig något nytt och spännande vill jag genast dela med mig till andra, föra det vidare. Jag har själv haft förmånen att få uppleva den sortens generositet från mina lärare, mentorer och kollegor. Nu är det min tur.”

Det finns många stjärnsopraner på den internationella musikscenen och många dirigenter på absolut toppnivå. Men det finns definitivt bara en Barbara Hannigan. Dirigerande sopraner hör inte till vanligheterna. Under större delen av sin karriär har Stenastiftelsens stipendiat Barbara Hannigan fokuserat på 1900-talstonsättare och nutida klassisk musik. Hon har samarbetat med otaliga dirigenter, orkestrar, operahus och tonsättare, som inte sällan specialskrivit musik direkt för henne. Barbara Hannigans engagemang och intresse för en ny generation musiker och sångare har lett fram till två framgångsrika internationella mentorsprogram: Equilibrium Young Artists och Momentum: Our Future, Now.

Motivering:
Den kanadensiska sopranen och dirigenten Barbara Hannigans sällsamma kombination av virtuoseri, sceniska utstrålning och musikaliskt mod har attraherat nya lyssnare till den klassiska och samtida musiken. För en ny generation sångare och musiker är hon inte bara en förebild, utan också en aktiv och generös medskapare genom sina två mentorsprojekt Equilibrium Young Artists och Momentum: Our Future, Now.

Hannigans repertoar är imponerande och hon har uruppfört över 80 nya verk, många skrivna direkt för henne. I Göteborg har hon satt starka avtryck med bland annat uppföranden av Stravinskys opera Rucklarens väg och Gershwins Girl Crazy Suite, där hon samtidigt dirigerar och sjunger. Sedan 2019 är hon förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker.

För nyskapande tolkningar, kompromisslöst engagemang och ett konstnärskap i ständig utveckling, tilldelas Barbara Hannigan stipendium för 2021 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Barbara här

Och här finns en länk till hela Årsboken 2021

Vid användning var vänlig ange Stenastiftelsen / Peter Claesson