Övriga bidrag   År: 2012     300 000 kr

Ava Bahari

Ava Bahari är född 10 november 1996 i Göteborg. Hon började spela fiol vid tre års ålder och åtta år gammal uppträdde hon för första gången som solist på konserthuset i Göteborg. Efter att under sju år ha studerat hos Professor Terje Moe Hansen vid Musikhögskolan i Oslo fortsätter hon nu sina violinstudier för konsertmästaren vid Göteborgs symfoniorkester Per Enoksson, gästprofessor vid Edsbergs musikinstitut i Stockholm.

Hon har även deltagit i mästarklasser för bland annat Boris Kuschnir och Zachar Bron, och 2011 i Music Academy i Kronberg, där hon bland annat fick undervisning av världsledande musikpedagoger som Gidon Kremer, Christian Tetzlaff och Ana Chumachenko.

Sedan debuten har hon haft solokonserter i Sverige, Norge och Danmark vid ett stort antal tillfällen. Ava har också medverkat som solist vid konserter med Göteborgs Akademiska orkester, Oscar Fredriks sinfonietta och symfoniorkestrarna i Göteborg, Malmö och Borås.

År 2011 uppträdde hon som solist i sex skolkonserter tillsammans med Göteborgs Symfoniorkester i Mendelssohns violinkonsert.

Ava har vunnit ett antal musiktävlingar. 2007 fick hon första pris i en violintävling sponsrad av Musik i Syd och arrangerad i samarbete med Musica Vitae och Stråkforum. Året därefter fick hon som solist framföra sitt tävlingsbidrag med Malmö symfoniorkester.

I tävlingen Öresundssolist 2009, som ägde rum i Köpenhamn, vann hon första pris i avdelningen för yngre deltagare.

I april 2010 kvalificerad hon sig till den prestigefyllda Yehudi Menuhin-tävlingen. Ava var den enda representanten från Sverige i klassen för ungdomar upp till 20 år, och var därmed en av de 20 bästa i sin åldersgrupp från hela världen.

Januari 2012 vann hon Polstjärnepriset, vilket är en av de största tävlingarna i Sverige för unga klassiska musiker.

Ava har också mottagit musik- och kulturstipendier, bland annat från Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur, Kungl. Vetenskaps- och Vitterhetsamhället i Göteborg  och Willinska Stiftelsen.