Kulturbidrag   År: 2021     250 000 kronor

Arabiska teatern spelar i Göteborg

Arabiska teatern, som har sin bas i Stockholm, ser sig som en nationell resurs, och turnerar runt i Sverige. Sedan starten för fem år sedan har teatergruppen givit mer än 400 föreställningar och nått 20 000 arabisktalande barn och vuxna. Våren 2021 blir det premiär i Stockholm med Arabiska teaterns nyskrivna pjäs ”Hjältinnor”. Regissör är teaterns konstnärliga ledare Helen Al-Janabi. Tanken är att sedan turnerar med den och ge föreställningar bland annat i Göteborg.

Pjäsen handlar om kvinnor som förändrat världen, visat mod, kämpat mot fördomar och traditioner – om kvinnor som är hjältinnor. De har utmanat patriarkala strukturer och fått människor att ändra uppfattning och lagar. Uppsättningen är ett sätt att genom scenkonst främja jämställdhet bland barn och unga i arabiskspråkiga miljöer i Sverige. Fokus ligger på arabisktalande tjejers behov av att höra berättelser om karaktärer, som de lätt kan relatera till och som kan vara starka förebilder. Traditionella föreställningar om vad en kvinna är ifrågasätts och förhoppningen är att flickor inspireras till att kämpa för sin frihet, rätten att bestämma över sina egna liv.   Genom konst, kultur och kreativitet stärker Arabiska teatern barnen som individer och självständiga personer i relation till familj och omgivning.

Planen är att spela på Angeredsteatern under en månad och ge minst 40 skol- och familjeföreställningar för minst 1 000 barn. Under repetitions- och spelperioden anordnas workshops på arabiska och svenska där skådespelaren Nawar Hermez kommer att medverka. Genom att använda arabiska i konstnärlig produktion med ett demokratiskt innehåll och mål är teatern en positiv kraft i det svenska samhället.

Donation: 250 000 kronor

År: 2021

Stenastiftelsens bidrag