Kulturstipendiater   År: 2021  

Alicia Vikander

”Jag älskar att göra film, men ser sällan filmerna när de är klara. Det bästa jag vet är att sitta i klipprummet och upptäcka hur små, små förskjutningar kan förändra läsningen av en hel scen.”

Årets honorärstipendiat, skådespelerskan och producenten Alicia Vikander, växte upp i Göteborg men har numera hela världen som arbetsplats. Sedan genombrottet 2010, med den Guldbaggebelönade huvudrollen i Lisa Langseths film Till det som är vackert, har hennes internationella karriär fortsatt att växa. 

Bland de cirka 25 långfilmer som Alicia Vikander har hunnit att medverka i finns A Royal Affair 2011, Anna Karenina 2012, Testament of Youth 2014, Ex Machina 2015 och The Danish Girl 2015, där hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Sedan 2016 har hon ett eget produktionsbolag, Vikarious Productions, och samarbetar allt oftare redan på idéstadiet med regissörer och producenter. Alicia Vikander har valt att låta honorärstipendiet utgöra grunden för ett projekt i Göteborg. Projektet tillkännages under jubileumskvällen den 3 december.

Motivering:
Alicia Vikanders unika förmåga att skapa liv och djup i de karaktärer hon porträtterar har förflyttat henne från uppväxtens Göteborg till den internationella filmvärldens absoluta toppskikt.

Med sitt direkta och avväpnande tilltal har hon gestaltat allt från kunglig längtan, pinat konstnärskap och actionhjältinnor till frihetssökande artificiell intelligens.

Med prisbelönade roller i filmer som Till det som är vackert, A Royal Affair och The Danish Girl har hon nått ut till en bred publik och etablerat sig på den globala filmscenen, där hon nu placerar sig som en av filmhistoriens stora svenska skådespelare.

För sin konstnärliga närvaro och starka lyskraft, sina intensiva och nyansrika rolltolkningar, tilldelas Alicia Vikander honorärstipendium för 2021 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Alicia här

Och här finns en länk till hela Årsboken 2021

Vid användning var vänlig ange Stenastiftelsen / Peter Claesson