Culture scholarships   Year: 2018  

EVIN AHMAD

”Vi skådespelare lånar ut våra kroppar och hjärnor och använder dem till att visa fram allt det vi hela tiden jobbar på att dölja. Det kräver mycket och man måste få förbereda sig, ladda.”

Under sina tre år på Folkteatern i Göteborg har skådespelaren Evin Ahmad hunnit att vara med i sju produktioner, spelat in tre långfilmer och dessutom skrivit en roman. Oavsett om det rör sig om teaterscenen, filmduken eller det skrivna ordet når hennes intensiva närvaro publik och läsare med samma kraft.

Motivering

Evin Ahmad är skådespelerska med kurdisk bakgrund och har trots sina unga år redan satt starka avtryck på teaterscenen, medverkat i flera filmer och tv-serier och hunnit debutera som romanförfattare. De senaste åren har hon varit knuten till Folkteatern i Göteborg, där hon med knivskarpa rolltolkningar briljerat i uppsättningar av bland annat Revisorn?, Marie-Antoinette och Hamlet.

För sin förmåga att utan skyddsnät och med total närvaro, gestalta sina roller med bländande lyskraft och scenisk finess, tilldelas Evin Ahmad stipendium för 2018 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Evin i årskatalogen 2018 här.
Intervju: Sara Michaëlsson och Magnus Haglund
Text: Sara Michaëlsson
Fotograf: Peter Claesson