Culture scholarships   Year: 2019  

SARAH KLANG

”Min bild av en kvinnlig musiker var väldigt tydlig. En sval, cool, lugn och litet mystisk varelse. Inte svettig, filterlös och impulsiv. Samtidigt är det kanske det människor kan relatera till. Jag är mig själv.”

Att Sarah Klangs uttryck når fram har de senaste årens framgångar bevisat om och om igen. Med ett sätt att sjunga som inte lämnar någon oberörd har hon snabbt etablerat sig som en av de stora och genuint personliga rösterna i landet. Hennes känslostarka låtar hämtar näring ur såväl pop, soul som americana. Efter de två hyllade albumen Love in the Milky Way och Creamy Blue väntar närmast en längre Europaturné.

Motivering:
Sarah Klang är en ung göteborgsbaserad sångerska och musiker som med en storslagen röst och känsloladdade låtar på kort tid etablerat sig i den svenska populärmusiken. Med enkla men effektiva medel förmedlar hon en dramatisk och drabbande svärta.

Med ett stort och naket sound, en egen vintage-blandning av pop, soul och americana, har hon snabbt blivit älskad av såväl kritiker som publik. Debutplattan In the Milky Way, från 2018, belönades med en Grammis. Uppföljaren Creamy Blue, som släpptes hösten 2019, har fått ett lika positivt mottagande.

För att hon med stark utstrålning och självklar musikalitet berikar den svenska popscenen med sin unika röst och sina personliga sånger, tilldelas Sarah Klang stipendium för 2019 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Sarah i årskatalogen 2019 här.

För foton v.v. ange källan "Fotograf Peter Claesson, Stenastiftelsen".