Culture scholarships   Year: 2018  

CARL-EINAR HÄCKNER

”Alla mina föreställningar är påminnelser om liv, om det som förenar oss. För mig är varietéen livsnödvändig och dessutom en sorts metafor för livet. Balanserar på linor gör vi alla.”

Trollkarl, ståuppkomiker, skådespelare, sångare, låtskrivare och författare. Och mycket mer därtill. Under 20 års tid har Carl-Einar Häckners varietéföreställningar på Liseberg varit en del av Sommargöteborg. Nu fortsätter han att utmana och överraska sig själv och publiken med nya föreställningar, nya idéer, i nya sammanhang.

 Motivering

Carl-Einar Häckner är en multibegåvad trollkarl, komiker, musiker och textförfattare. Med gränslös trollerikonst, förtätad publikkontakt och halsbrytande associationer har han under drygt 30 års tid fångat sin publik med ett unikt och oförutsägbart artisteri. En resa med ett stort antal varietéer och föreställningar som fört honom från Gårdsten, Liseberg och Aftonstjärnan vidare ut på turnéer i Norden, Europa och Australien.

För att han med hisnande trolleri, existentiell humor och ögonblickets poesi har förnyat och berikat den svenska varieté- och kabarétraditionen, tilldelas Carl-Einar Häckner stipendium för 2018 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs en intervju med Carl-Einar i årskatalogen 2018 här.
Intervju: Sara Michaëlsson och Magnus Haglund
Text: Sara Michaëlsson
Fotograf: Peter Claesson