12 december 2018

Vernissage på Göteborgs konstmuseum

Det sorlade i Stenahallen. Förväntan var stor inför öppnandet av konstutställningen med 2018 års Stenastipendiater. Helt oväntat för publiken visade sig musikern och Stenastipendiaten Jens Lekman som spelade och sjöng en stund innan konstmuseets tf. chef Anna Hyltze steg fram och hälsade alla välkomna.

Årets konstnärer Annika Ekdahl och Gunnel Wåhlstrand är välkända och väletablerade, ändå är detta första gången deras verk visas samtidigt, fortsatte hon. Till en början verkar de helt olika men det finns likheter bland annat i deras mycket noggranna och långsamma arbetsprocess. Årets utställning har kurerats av museiintendent Johan Sjöström.

Hon tackade Stenastiftelsen för möjligheten att årligen kunna göra en fin konstutställning och berättade om andra projekt som stiftelsen varit med om att finansiera. Särskilt nämnde hon museets forskningsavdelning, Tove Jansson utställningen och museets planerade om- och tillbyggnad.

Då Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson inte kunde närvara var det Donationsrådets ledamot Martin Hansson som fick äran att inviga utställningen efter att först ha läst upp motiveringarna till stipendiaterna. Också Martin passade på att nämna några av Stenastiftelsens stora donationer som oftast riktats mot forskning, lärande och entreprenörskap.

Johan Sjöström visade runt i utställningen och berättade om verken. Ett av dem, Annika Ekdahls ”Barockfesten” finns i vanliga fall på Röhsska museet. Annika Ekdahl har tagit upp en nästan bortglömd gobelängteknik, blandar gärna gammalt och nytt i sina motivval och drar sig inte för att spränga in rena vardagsobjekt.

Gunnel Wåhlstrand har också valt sin egen konstnärliga teknik, tuschlaveringen. Hon arbetar oftast i stora format och ett verk kan ta upp till ett år att färdigställa. Flera av verken på utställningen är lån från privata samlare bland annat visas ”Vattentornet” för första gången offentligt.

I ett sidorum visas kontinuerligt inspelade intervjuer med Stenastiftelsens samtliga sex stipendiater där de berättar om sina drivkrafter, vad de blir inspirerade av och vad stipendiet betyder för dem. För den som vill veta mera om årets stipendiater finns det en gedigen katalog att botanisera i.

Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget för Stena Stiftelser