5 december 2022
Festkväll vid utdelningen till sex Stenastipendiater
De sex stipendiaterna, som vardera fick ett stipendium på 300 000 kronor, var Zerjon Abebe, Kerstin Avemo, Gizem Kling Erdogan, Helena Hansson, Eric Magassa och Jelizaveta Suska.
Årets stipendieutdelning hölls på Brewhouse i Göteborg. Drygt 200 gäster hade samlats för att ta del av det festliga programmet, där alla fick en inblick i stipendiaternas konstnärskap och arbeten. Madeleine Olsson Eriksson, stiftelsens ordförande, hälsade välkommen och inledde kvällen.
Selma Olsson Åkefeldt tog över som kvällens konferencier och lotsade oss genom alla trevliga framträdanden och intressanta presentationer.
En av årets stipendiater, Kerstin Avemo, som just nu är aktuell i Hoffmans äventyr på GöteborgsOperan, deltog på länk tillsammans med Lars Hjärtner och Henning Ruhe, eftersom hennes föreställning snart skulle börja. Kerstin Avemo sjöng ett vackert stycke ur denna opera, där hon gestaltar såväl Stella som Olympia, Antonia och Giulietta.
När Gizem Kling Erdogan med stor inlevelse hade läst en text ur en av Katitzi-böckerna av Katarina Taikon på scenen berättade hon att hon genom stipendiet hoppas få möjlighet att utveckla ett filmprojekt om just Katitzi. Hon framförde också den tänkvärda texten ”Romanska bågar” av Tomas Tranströmer.
För första gången gick ett av Stenastiftelsens kulturstipendier till en översättare – Helena Hansson – som bl a har översatt 2021 års Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah. Helena Hansson gjorde en Ted-talk om översättandets konst på drygt 4 minuter. En spännande inblick i hur en översättare tänker och arbetar – en uppgift som har stor betydelse för spridning av litteratur i världen.
Zerjon Abebe har gjort pionjärinsatser inom den samtida dansen och brinner för att fler ungdomar ska få möjlighet till konstnärliga uttryck. Kvällens gäster fick ett fint smakprov på ett lysande och elegant dansinslag av Zerjon Abebe och Jack Wang, iförda svarta kläder i kontrast mot deras vita skor.
Bland årets kulturstipendiater finns två konstnärer: Eric Magassa och Jelizaveta Suska. På lördagen var det vernissage på Göteborgs konstmuseum där två separata utställningar visades. Eric Magassas innehåller en spännande blandning av kollage, målningar, foto och skulptur i ett färgstarkt rum där man kan följa hur konstnären utforskar avstånd, platser och röster.
I den andra utställningen, Jelizaveta Suskas smycken, går tankarna till meteoriter och arkeologiska fynd, där hon använder sten, plastmaterial, guld och bärnsten. De visas i ett vackert, helt svart rum där endast de belysta smyckena framträder tydligt. Samtidigt som smyckena ser tunga ut har de något lätt och svävande över sig.
Under kvällen gavs också prov på Stenastiftelsens stöd under året. Att ge studenter inspiration och utblickar har varit grunden för det artist-in-residence-program som genomförts med stöd av Stenastiftelsen på Högskolan för Scen och Musik (HSM). Med skådespelaren David Dencik och musikerna Isabelle van Keulen och Ross Daly har HSM kunnat erbjuda studenterna vägledning genom workshops, masterklasser, konserter och scenframträdanden.
Petra Frank, prefekt vid HSM, betonade betydelsen av att kunna erbjuda studenterna samarbete med världsnamn som dessa. Gripande var det när Maryam Javidmehr, med rötter i Iran, spelade Savar Savar (Ryttaren), improvisation över en traditionell maqam, på instrumentet tanbour som en hyllning till kvinnorna i Iran.
Linnéa Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan, berättade i samtal med Margita Björklund, Stenastiftelsen, om den lov- och simskola som genomfördes i somras. 150 elever från de nordöstra delarna av Göteborg deltog med mycket lyckade resultat. Det handlar om att tidigt ge barn ett språk och därmed bra förutsättningar för fortsatt skolgång.
Kvällens program avslutades med att landshövding Sten Tolgfors höll ett tacktal, där han pekade på översättarens roll i litteraturen men att samtliga kulturstipendiater också står för en form av översättande och tolkning inom sina olika genrer. Han betonade också kulturens roll i samhället och tackade Stenastiftelsens för stiftelsens stora och viktiga insatser.
Den musikaliska finalen på scen stod en av 2020 års kulturstipendiater för. Violinisten Carl Vallin, numera konsertmästare i Kungliga hovkapellet, spelade två stycken av JS Bach.
Kvällen avslutades med en fantastisk uppvisning av professionella tangodansare. Gästerna bjöds på asiatiska smårätter och minglade tillsammans med stipendiaterna. Säkert togs många nya kontakter.
Mer info om kulturstipendiaterna: Kulturstipendiater
Mer info i publicerade pressreleaser: Stenastiftelsen delade ut kulturstipendier till vastsvenska kulturstipendiater och Stenastiftelsen kulturstipendiater 2022